Latest News


Haku

February 2, 2012

Schoolday @ France

Tyypillinen koulupäiväni Ranskassa oli pitkä ja väsyttävä.


Koulupäivät ovat Ranskassa tappavan pitkiä! Ekat tunnit alkavat jo 7.45 tai 9.00. Tunnit pideään normaalisti 4h pätkissä ILMAN taukoja ... Poikkeuksena voi olla kaksi erillistä 2h tuntia, joiden välissä on vartin tauko..


Lounas alkaa yleensä 11.45-12.45 ja kestää yleensä 1,5h ! Tämän johdosta tyypillinen koulupäivä venähtää ainakin 17.30 asti. On monesti ollut 7.45-20.00 päiviä. ZzzZzz

luokkakaveri otti omaa aikaa tunnilla ;p
Ahkerana
Ahh <3 Ranskassa oppii arvostamaan Suomen modernia koulujärjestelmää, jossa ei tarvitse edes käydä koulussa (yliopistot, myös lukiot). Ranska on yhteiskuntanta niin vanha ja perinteinen, ettei siellä asiat noin vaan muutu. Etenkään kun ketään ei kiinnostaa muuttaa niitä mihinkään suuntaan. :)


Siksi koulujärjestelmä vaikuttaa ainakin omasta näkökulmastani erittäin vanha-aikaiselta; ehdoton läsnäolopakko - jos on poissa, vain lääkärintodistukset hyväksytään. Muuten kursseilta lentää nopeasti ulos. Ja jos näin käy tulee ongelmia koulun rehtorin kanssa.


Tämän vuoksi ranskalaiset opiskelijat ovat erittäin varpaillaan opettajien edessä. Ranskassa opettajia ei missään nimessä saa puhutella etunimellä tai moikata! Opettajia teititellään tiettyjen normien mukaan. Esimerkiksi kun opettajan näkee käytävällä, pitäisi sanoa "Bonjour Madame Brionn", jos heittää "Salut Fabienne!", maikka vähintäänkin raivostuisi siitä XDD (Salut=moi | Bonjour=hyvä päivää).


Tosi typerät systeemit! Olin kuitenkin kansainvälinen oppilas, eli meillä oli omat ranskalaiset opettajat, joten siellä oltiin erittäinkin chillisti. Mutta muilla kursseilla, ja tuntemattomien opettajien kanssa piti olla tosi muodollinen... lol

Upea ala-aulamme <3 Yliopistomme (UJF) rakennuksia oli Campus-alueella joku 5kpl.
Johtavan professorin "odotustilat" ;p
Oppilailta vaaditaan siis kuria, ja täsmällisyyttä. Mutta opettajat... ne ovat vähintään sen akateemisen vartin myöhässä! Ranskalaiset ovat muutenkin tunnettuja siitä että ovat aina myöhässä. Esim. Ranskassa on aivan mahtavat junat, mutta.. ne ovat aina myöhässä...


Työtaakka oli käsittämätön. Minulla oli aikaisemmin erilainen käsitys Ranskasta! :D Maa on niin vanha-aikainen ja perinteitä kunnioittava (myös kielensä suhteen), ettei mitään rajaa!

Luokkatoverini Victori Brasilian sademetsistä :) Häntä koko tuo ranskalainen koulusydeemi yleensä nauratti : D
Eli aamusta lähtien 4 tunnin luento, sen jälkeen 1,5h ruokkis, etenkin vielä kun elo-lokakuussa siihen aikaan olu ulkona +25C (välillä yli +30C), ja ruokkiksen jälkeen vielä 4-5h koulua niin oopa oopa. Koulun jälkeen fiilis oli = kuolema. Ja sen jälkeen oli silti tehtävä kaikki koulujutut + muut asiat, kuten frendien kanssa chillailu, harrastamista etc.


Käytännössä siis istut 4 tuntia putkeen kuuntelemassa teoriaa, sen jälkeen menet syömään (jolloin tekee yleensä mennä himaan nukkumaan), ja lopuksi on jonkinlainen toinen teoriatunti tai sitten labra, jossa tehdään ja sovelletaan teoriaosuuksia. Vaikka opetuskieli oli englanti, kyllä ne Ranskassa ovat onnistuneet tunkemaan monet asiat myös vain ja ainoastaan ranskaksi. "Teidän on ihan hyvä oppia nämäkin jutut ranskaksi" joopa joo.


Minut laitettiin alussa väärään ryhmään - jouduin osallistumaan sellaisille ydinfysiikka-tyyppisille kursseille!!! XDD Kuten jostain kuvista näette, siinä on tollaisia ihme laitteita, joilla voi esim. vakoilla radiotaajuksia! En tajunnut niistä mitään... kun ei ole minun alaani. Opiskelen Suomessa mediaa; viestintätekniikka ja graafista suunnittelua.

Joo en tiiä mikä toi on, on vieläkin mysteeri vaikka kyselin monilta mikä toi o XDD
Njoo en tajunnu vieläkää mikä idea tossa oli tunkea noita johtoja noihin reikiin, mut ok
Sovittiin jo aika alussa projektistani. Tein Ranskassa journalismin projektia; haastatteluja, kuvaamista, leikkaamista, matkustelua yms. Oli minulla silti normaalejakin kursseja.

Oikealla normaalimpa kouluarkea, vasemmalla erikoisempaa ;p

Mieleenkiintoinen kokemus. Ilman tätä en olisi tiennyt millaista tuo opiskelu Euroopassa on! =D Ranskan malli ei muuten kauheasti muista Euroopan maista poikkeaa. Kuvittelisin kuitenkin että Ranska on sieltä tiukemmasta päästä Britannian rinnalla. Italiassa ja Espanjassa ne ovat jo rennompia. Kaverini, joka asuu Milanossa sanoi, että heillä oli koulua vain aamusta keskipäivään. Koulu loppui siis jo klo 12.00 aikaan!! =D muaha

IUT1
Koulumme oli jättiläinen, joita Grenoblessa oli yhteensä viisi. Kyseisissä yliopistoissa oli vielä aladepartmentteja, ja niitten sisällä sitten lisää koulutusohjelmia, joiden sisältä löytyy vielä lisää. Minun yliopistoni oli nimeltään Université Joseph Fourier, joka sijottui viimeksi TOP 800 maailman parhaimpien yliopistojen listalle sijalle ~200. Kyseessä on siis laadukas yliopisto. Yleensä jo kyseiselle listalle sijoittaminen kertoo yliopiston laadusta ja tasosta. Maailman parhaimmat löytyvätkin sijoilta 1-250.

Ranskalainen ja ylpeä siitä
Koulumme puolesta meillä oli usein erilaisia teemailtoja. Välillä niin, että saimme "ranskalaisen lounaan" kesken koulupäivän ;p Viiniä, bisseä yms. lounaaksi, siitä sitten jatkamaan koulupäivää XDDD haha... Nomut en valittanut! Just makee:p

Koululounas ranskalaisittain
Koulutusjärjestelmä olisi täydellinen, jos sen vanhanaikaisimmat osat saisi purettua ja opetusmuotoa muutettua niin, ettei olisi mitään läsnäolopakkoa! Suomessa homma toimii mainiosti; koulussa ei ole pakko käydä, joitain kursseja lukuun ottamatta (kielet), mutta tehtävät ja projektit on palautettava deadlineen menneesä ja kokeista päästävä läpi. Yksinkertaista! Etenkin kun koulussamme on monilla kursseilla mahdollisuus katsoa videoluentoja, ilman että pitää raahautua tunneille nukkumaan.




UJF:n kv-koordinaattorin huoneen ovessa oli Suomen juliste!! :D haha.. ei ollut mun laittama..

Tällaista! :p Lopuksi vielä on mainittavaa että pääsin kaikista kursseista läpi niin, että sain niistä parhaat mahdolliset arvosanat, eli A:n. (A, B, C, D, E, F=fail). Lisäksi professorini oli kirjoittanut minulle aivan mahtavan projekti- ja työsuoritustodistuksen. Sellaisilla haetaan maailmalla yleensä opiskelu- ja/tai työpaikkoja. Kyseisessä todistuksessa oli arvovaltaisen professorin suositukset minusta! Todella imartelevaa. Se todistaa kirjallisesti että olen paiskinut töitä ja saanut hyvää tulosta aikaan. Ranskan-vuosi on minulle erittäin suuri plussa tulevaisuuttani ajattelleen (CV). :)


Postailen seuraavaksi vielä Campus-postauksia ja La Bastille-postauksen. Tämän jälkeen Grenoble siirtyy historian kirjoihin. Marseille, Monaco, Nice ja Milan -postaukset tulossa! Sen jälkeen tulee pitkä sarja USA 2011-postauksia. Luvassa siis mieleenkiintoinen kevät :)

X

8 comments:

Anonymous said...

Helsingin yliopistohan on sijoittunut 100 parhaan joukkoon noissa yliopistolistauksissa :) vähän listasta riippuen 72 ja 91 välillä, mutta siis 100 sijoitusta parempi kuin tuo ranskan yliopisto

Alec A-style said...

Joo tiedän, se tais olla sijalla 80. Riippu mitä tutkimuksia kattoo. Anyway, kun alun perin tuonne hain en tiennyt että se olisi ollut joku "hyvä koulu". No mut ei noilla silleen oo mitään väliä, jännää oli havannoida et ohops siinähä oli UJF.
X

Toinen anonyymi: Teen ja kirjoitan kuten ikinä haluan :DDDDDDDDDDDDDD muahahahah, vituttaako? En julkaise jatkossakaan kommenttejasi. Ime. Nyt on kyllä niin että olet sekoittanut itsensä, jolla ei ole elemässä kaikki hyvin =DD Mulla on kaikki hyvin, mitä nyt asuntoni on ryöstetty + muuta kaikkea pientä, ei mua mikään kaada. Et taida vitun idiootti tietää kuinka rankka opiskelu Ranskassa on, lue keskutelupalstoja tai lähde opiskelemaan. Tuo paljastaa sen, että olet näitä jee ysiltä pois ja siwan kassalle -tapauksia. Etkä todellakaan tiedä kaverisuhteistani mitään:DDDDDDDD ahahaha tää on niin ihanaa, kiva että elämäni kiinnostaa ja luet bloginia xx Vaatteista; selaa tarkemmin postauksiani. Uusimpia vaatteita Milanosta ei ole edes ollut näissä postauksissa, koska esim. tämänkin postauksen kuvat ovat syys-elokuulta. Osassa on ollut irtokuvia uusista vaatteista. Tiedoksi myös, vaikka ostelen paljon vaatteita, käytän usein lempivaatteitani, esim. kuvassa oleva V-aukkoinen T-paita on edelleen lempparini, vaikka se on vuodelta 2010. Ja vaikka ostelen vaatteita, en todellakaan käytä niitä heti, koska vaatekaapissani on edelleen paljon lempivaatteitani.

Anonymous said...

Hei onnea arvosanoista ja tervetuloa takaisin :) Hieno saavutus!:>

ari said...

No hoho! Kirjottiko joku sulle oikeasti noin? Mitä ihmisiä vaivaa, hankkikaa vittu elämä, vituttaako kun Alec kävele kaikilla osa alueilla teidän ohi? haha apinat. Alec älä välitä! Sut tuntien tiedän kyllä että et välitäkkään ;)

Alec A-style said...

Kiitti!

Aivan, mähän pukeudun mun parhaimpiin vaatteisiin kun menen kouluun=DDD Voivittu :::DD Kuka ikinä olitkaan kommenttisi oli säälittävän ihana ;p Toivottavasti tämän vuoden sosiaaliviraston toimeentulotuen vähävarauskorotus nosti elämäsi laatua <3 Ainakin nettilaskut ovat nähtävästi hoidossa
xx

Anonymous said...

Taidat antaa negatiivisille kommenteille aika paljon huomiota kun jaksat vastailla niihin noinkin pitkästi...

Alec A-style said...

Anonyymi: Enpä oikeastaan, en koskaan julkaise tai kommentoi sellaisiin - ne menee suoraan spam-kansioon. Kyseinen tapaus (IP-osoitteet) jättää samansävyisiä ja kirjoitukseltaan täysin samanlaisia kommentteja jatkuvasti. Olisitpa nähnyt alkuperäisen kommentin, vastaukseni ei ollut edes pitkä. Ei ole minun ongelmani tosiaan jos ihminen on tyhmä:D Mua nykyään vain naurattaa nää:D hyöty on mulla kun tuollaiset näkee vaivaa kommentteillaan! :::D Jos ihminen perustaa mielipiteet väärään tietoon ja kuulopuheisiin, sellaisilla ei ole sen Siwa-kassan suurempia tulevaisuuskuvia. haha
***
En kommentoi näistä enää blogissani. Sun kommentti eikä tämän luuserin liity mitenkään postauksen aiheeseen. Jos on henkilökohtaita palautetta ==> voi laittaa sen sähköpostiini. EI tänne.

Anonymous said...

Eihän suomessakaan kuulu puhutella opettajia etunimellä? Myöskään opettajat ja junat eivät ole suomessa ajallaan. Eikä mielestäni suomessa ole myöskään helppoa muuttaa asioita, aika kauan sai sukupuolineutraalia avioliittolakiakin jankuttaa eduskuntaan.

Ja kyllähän suomessa ainakin ammattitutkintoa suorittaessa on läsnäolopakko... Yliopisto taitaakin olla sitten asia erikseen... Korkeakoulusta ei ole kokemusta... Onko ammattikoulutus yhtä muodollinen ranskassa kuin yliopistossa?