Latest News


Haku

January 25, 2016

UBER: varoituksen sana!

Maailmalla ja Suomessakin kohutaksisovellus Uberista on uutisoitu tasaisesti pitkin viime ja kuluvaa vuotta. Lähinnä tosin negatiiviseen sävyyn, koska yhtiön uuden sukupolven liiketoimintamalli kurittaa perinteisten taksien liiketoimintaa.

Itse olen liputtanut aina Uberin puolesta, kunnes eräs omakohtainen kokemus toi esille täysin uuden ja negatiivisen ulottuvuuden Uberista. Siitäkin huolimatta suosittelen sovellusta edelleenkin kaikille, mutta tietyin varauksin ja ehdoin
Uberin uusi juuri päivittynyt logo ja grafiikka.
Viime vuosi oli hyvinkin vallankumouksellinen joukkoistamisen ja digitalisaation näkökulmasta. Enää ei Suomessakaan tarvitse tyytyä vanhanaikaisiin ja kalliisiin takseihin. Taksin saa nyt tilattua hyvinkin edullisesti ja kätevästi mobiilisti Uberin välityksellä. Kukkaro kiittää, mutta myös aika säästyy, kun näet reaaliaikaisesti mistä kuljettajasi on matkalla aika-arvion kera.

Uber on keskimäärin 30-40 % edullisempi kuin taksi, ja sen aloitusmaksu on vain 2 euroa. Uber on tosin ainakin viikonloppuisin Helsingin ydinkeskusta-alueella ja erityisesti 22-04 välisenä aikana jopa taksejakin kalliimpi, kun yritys nostaa ko. ajankohtana hintoja noin 50 % tai jopa 70 %! Ennen kuin tilaat, tarkkaile sitä "salamamerkkiä" joka on hintatietojen vieressä. Eli Uber ei ole täydellinen.

Minua henkilökohtaisesti häiritsee se, että suurin osa kuljettajista ei Suomessa puhu edes suomea, moni myös todella surkeata siansaksaenglantia. Useimmat kuskeista - muutamia yksittäistapauksia lukuun ottamatta - ovat kuitenkin suhteellisen asiallisia. Valitettavasti liian moni Suomen Uberkuskeista ei myöskään osaa yleensä ajaa Helsingin keskustassakaan. Suomen taksi on siis Uberiin verrattuna kuin lentoyhtiöiden katoava ykkösluokka (Uberin ollessaan riisuttu economy-luokka).
Uberin sovelluskäyttöliittymä. Huomaa oikealla olevan 1.5x salamamerkkikuvion. Se tarkoittaa, että hinnat ovat 50 % normaalihintoja kalliimpia. Tätä kannattaa tarkkailla, sillä en itse lähtisi ihan periaatteenkin takia maksamaan takseja kalliimpia hintoja.
Seuraavassa tärkeän opettavainen keissi, joka oli kaikin puolin uskomaton ja todella räikeä! Toivottavasti kukaan ei joudu samanlaiseen tilanteeseen.

Tilattuani pari kuukautta sitten Uberin kotoani satamaan, vei kuljettaja minut täysin väärään satamaan, vaikka tilausta tehdessäni olin luonnollisestikin kirjoittanut myös määränpääosoitteen. Kuski sai päähänsä että "ahaa, vienpä hänet Länsisatamaan", vaikka kyse oli ollut Eteläsatamasta. Kuljettaja oli muutoin todella asiallinen ja asiakaspaveluhenkinen. Persoonana mahtava tyyppi, jollaisia ei uberkuskeista yleensä löydy. Se ei valitettavasti kompensoi tapahtunutta ja minulle aiheutuneita lisäkustannuksia. En ole yleensä takseissa tottunut siihen, että niissä pitäisi kytätä ja "vartioida" kuljettajan ajokykyä ja -taitoa, kun matka-aika on yleensä kiva hyödyntää muuhun hyödylliseen esim. somettamiseen.

Myöhästyin kuljettajan takia laivastani, vaikka lähdimme ajamaan ajallisesti sopivasti kohti satamaa. En olettanut että aikaa olisi pitänyt varata ylimääräiselle ajoreissulle. Tuollaisia virheitä ei vaan voi mitenkään hyväksyä, etenkin kun kyse on satama/lentokenttä-tyyppisistä ajoista, jolloin ihmisillä on yleensä aina kiire.

Olin tapauksen tiimoilta yhteydessä Uberiin ja pidin itsestään selvänä, että yhtiö korvaisi minulle aiheutuneen vahingon.

Totuus oli karu - Uber ei edes pahoitellut kyseistä tilannetta, eikä suostunut maksamaan uusia laivalippujani. Asiakaspalvelu oli todella surkeata, ja koko heidän vastauksensa tapaukseen oli lähinnä lakipykäläviidakkoihin vetoaminen eli piiloutuminen. Järkyttävää avainasiakkaiden heitteillejättöä! Luulisi että he kohtelisivat nimen omaan avainasiakkaitaan kunnioittaen, varsinkin kun laivalippujen kustannus oli ollut vain muutamia kymppejä.

Kaiken huippu oli se, kun Uber kirjoitti aiemmin omilla FB-sivuillaan, että heidän vakuutukset ovat kunnossa aina miljoonaan dollariin saakka - kuitenkin minun tapauksessani pyysivät olemaan yhteydessä "omaan vakuutusyhtiöön". ===D Hyvin primitiivistä kommunikointia ja reklamaatioiden hoitoa Suomen Uberilla. PS. Jos joku sieltä Suomen Uberin konttorista sattuu tätä lukemaan, suosittelen tutustumaan Suomessa toimiviin vakuutusyhtiöihin; yksikään heistä ei korvaa tämäntyyppisiä keissejä, koska ensinnäkin Uber luokitellaan Suomen lain, sekä vakuutusehtojenkin mukaan laittomaksi eli pimeäksi taksiksi. (Uber-asiakkaat eivät kuitenkaan syyllisty mihinkään laittomaan.) Toisekseen tällaiset inhimilliset erehdykset ei taida mikään maailman vakuutusyhtiö korvata, vaan seuraamuksista on ensisijaisesti vastuussa yritys tai kuljettaja.

Käytän jatkossa täysiverisiä - kotimaisia - takseja, kun haluan olla täysin varma että esimerkiksi lentomatkani on turvattu. Suomalaiset taksit ovat palvelultaan ja laadultaan pääsääntöisesti priimaa! Kuljettajat ovat kokeneita, osaavat ajaa ja puhuvat luonnollisestikin suomea kun kerran Suomessa ollaan. Myös verot menevät kotimaahan Kalifornian sijaan. Ainut suurin miinus on tietysti taksien tähtitieteelliset hinnat yksin matkustavan näkökulmasta. Aloitusmaksu kun on viikonloppuisin ja klo 22-06 välisenä aikana 10 euroa (!).

Korostan, että ennen edellä mainittua keissiä olin hyvin tyytyväinen Uberin käyttäjä! Mutta enää en kyseiseen yritykseen luota, sillä miettikääpä jos kuski mokaisi juurikin jonkun kalliimman kaukolennon kohdalla. Siinä joutuisi ikävästi maksumieheksi tai -naiseksi.
Uberin uudistunutta sovelluskäyttöliittymää. Kannatta käyttää koodia UberAlecAstyle. Sillä kuittaa itselleen 10 eurolla ilmaista taksirahaa.
Kuten alussa kirjoitin, Uberia kannattaa kuitenkin kaikesta huolimatta käyttää esim. lyhyillä matkoilla vaikkapa huonon sään aikana tai baari yms. reissuissa! Mutta ei missään nimessä mitään lentokenttä- tai satamakuljetuksia - ellei lähde sitten todella ajoissa liikkeelle! Suosittelen kaikille ainakin kokeilemaan miltä Uber vaikuttaa. Sen voi tehdä ilmaiseksi koodilla UberAlecAstyle, jolla saa 10 euron edestä ilmaista matkarahaa. Kympillä pääsee yllättävänkin pitkälle ja täysin ilmaiseksi!

Nyrkkisääntönä voisin sanoa, että Uber tulee halvaksi lyhyillä matkoilla, juurikin 2 euron aloitusmaksun takia. Tämä koskee erityisesti Helsingin keskusta- ja kantakaupungin välisiä kyytejä. Pidemmät kyydit tulevat vain hieman halvemmaksi kuin "oikea taksi". (Tilatkaa auto kuitenkin ruuhka-aikojen ulkopuolella ("salamamerkki"), sillä tuolloin Uberin hinta on jopa taksejakin kalliimpi. Uberissa itse edullisen hinnan lisäksi on muitakin plussia. Tilaaminen on todella näppärää ja maksu menee automaattisesti kortilta (korttitiedot tallennetaan Uber-tilille) - ei siis hitaita maksusessioita matkan päättyessä. Uberin aika-arviot ovat toimivia, kunhan seuraa kartalta muutamien minuuttien välein kuskin sijaintia - tämä taitaa olla Uberin tärkeimpiä ominaisuuksia perushintojen lisäksi. Suomen taksit eivät ole edelleenkään onnistuneet luomaan toimivaa applikaatiota, vaikka heilläkin on käytössään Valopilkku -niminen sovellus. Mutta sen käyttäminen on mielestäni turhaa: Saat auton nopeammin perille kun tilaat taksin vanhanaikaisesti tekstarilla.

Uberin muita erikoisuuksia: Jos matkustat frendin kanssa, matkan voi "splitata", eli jakaa puokkiin suoraan sovelluksesta nappia painamalla. Myös omia Spotify-listoja pystyy kuuntelemaan suoraan Uberin kyydissä (mikäli parittaa tunnuksensa sovelluksen asetuksista).

Eli ei vaan kuin kokeilemaan - tietyin varauksin! Lataa ja syötä koodi UberAlecAstyle ja lunasta 10 euron matkarahat

xX

2 comments:

Kuljettaja said...

Taksa-asetus löytyy täältä (hinnat alv 0%):
http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150796

Mainitsit, että lähtömaksu on 10€. Väärin.
Lähtöhinta on alvin kanssa 9€. Tarkkuutta. ;)

Alec A-style said...

Muistin että se oli 9,xx e, joten pyöristin sen kymppiin 😏