Latest News


Haku

September 13, 2014

moskova-helsinki @ lentäen

Rankka Venäjän & Uralin matka päättyi ennalta-arvaamattoalla tavalla. Lensinkin Koti-Suomeen suoraan Moskovasta, enkä siis tullut junalla Pietarin kautta.
Helsingin yllä. Miten kauniisti näkyvätkään kaikki Stadin oleellisimmat mestat, Kalasatamaa unohtamatta. :) Capital City of Finland @ Helsinki
Sheremetyovo International Airport @ Moscow
Huomasin matkallani runsaasti SoMe blokkauksia. Instagramin käyttö sentään onnistui joten kuten, mutta osassa verkkoa se oli blokattu täysin. Kiitos Vladimir Putin vapaudestasi, Nazdarovya!
Ahhhh! Takaisin vapauteen! Neuvost...Venäjältä! Finnair tekee yhteistyötä Aeroflotin kanssa ja kuulu myös samaan lentoallianssiin (SkyTeam). Tästä huolimatta lentoani Helsinkiin operoi Finnair! Sheremetyovo International Airport @ Moscow.
Venäjä on ihan oikeasti muuttunut siitä mitä se oli vielä viime keväänä tai pari vuotta sitten. Ilmapirii oli siellä todella vihamielinen, nationalistinen ja suvaitsematon. Säästin itseeni ja palasin vajaan kuukauden matkalta viikon aikaisemmin. Tällä matkalla ei voinut puhua mistään lomailemisesta, vaan pikemmiten selviytymismatkasta! Voisimme olla enemmänkin ylpeitä ja kiitollisia siitä, että saamme elää yhteiskunnassa nimeltään SUOMI.

Koin Venäjällä ollessani - ja ylipäätään missään ikinä - ensimmäisen kerran turvattomuuden tunteen, ja olin paikoin huolissani myös omasta henkilökohtaisesta turvallisuudestani. Siitäkin huolimatta, että olen kokenut ja monipuolinen matkaaja. Jokainen voi tehdä tästä omat johtopäätöksensä. Tämä trippi ei toki ollut turha. Päinvastoin, se avasi silmäni.

Itse lento Suomeen sujui kaikin puolin yllättävänkin erinomaisesti. Tällä kertaa halusin lentää Helsinkiin nimen omaan Finnairilla, vaikkei olekkaan lempilentoyhtiötäni. Toisaalta eipä Moskovasta kauheasti sitä valinnanvaraa ollut, kun sieltä pääse Suomeen vain venäläisillä lentoyhtiöillä - Finskiä lukuun ottamatta. Moskovassa on nykyisin yllättävänkin hyvät kulkuyhteydet lentokentille uusien punaisten Aeroexpress-junien myötä.
Venäjä 2014. Snapchatia en Venäjällä pystynyt käyttämään lainkaan. Palvelu blokkasi minut kerta toisensa jälkeen, kun olin saanut tunnukseni takaisin. Woow. Ei mene jakeluuni tämä "Uuden Venäjän Imperiumin nousu", ei sitten millään.
Moskovan uusin ylpeys, Aeroexpress! Ihan aidosti kätevä ja toimiva konsepti ilman, että Matti iskisi kukkarolle. Ennen näitä Moskovan kentille oli kuulemma todella pitkää, tuskaisaa ja kallista matkata! Kuvassa Venäj...Putinin kuuluisin Marionetti, Dmitri Medvedev.
WAY OUT | EXIT | SORTIE. Näitä portteja Venäjän viranomaiset valvovat tiukkaan, enkä yhtään ihmettele jos niitä aletaan jälleen pikkuhiljaa sulkemaan, Back to The Soviet Time. Kyseessä siis Venäjän raja. Sheremetyovo International Airport @ Moscow.
Kuvat havainnollistavat Moskovan matkustajakenttien sijainnit ja Aeroexpressien lähtöpaikat @ Moscow, Russia.
Finskin antimia. Yllätyin että, jopa sämpylä ja limu olivat ilmaisia! Mutta viinistä jouduin pullittamaan vajaan kympin! 
Moskovassahan on kolme isoa matkustajalentokenttää; Sheremetyovo, Domodedovo ja Vnukovo. Osa näistä hoitaa käytännössä vain kotimaan liikennettä. Näitten lisäksi Moskovassa on peräti kahdeksan muutakin lentokenttää! Ne on hyvin rajattuja, koska ne ovat yksityisiä (mm. Gazprom) ja sotilaallisia (Venäjän armeija).

Kaikkiin kolmeen matkustajalentokenttään pääse nopeasti Aeroexpresseillä, vaikka kentät sijaitsevatkin täysin eri puolella Moskovata. Junat lähtevät kätevästi metroasemien vierestä, ja liput pystyy ostamaan etukäteen netistä! Ostin omani juurikin netistä, ja halvin lipputyyppi maksoi alle 8 euroa. Ei hinnalla siis pilattu (Tukholman Arlanda Express vajaa 30 euroa)! Tarjolla olisi ollut myös First Class -lippu, mutten nähnyt siitä mitään hyötyarvoa, kun hintakin olisi ollut monikertainen. Junat olivat todella tyylikkäitä, siistejä ja moderneja.

Matka-aika Belorusskaya'n metroasemalta Sheremetyovon lentokentälle oli vajaa 40 min. Juna oli siis suora, ilman välipysäkkejä. Toki se pysähtyi itse kentillä kaikilla terminaaleilla. Lippujentarkastus oli toteutettu jännällä tavalla. Ne tarkastettiin vasta kentällä laituripuomeilla, eikä siis itse junissa. Liput skannattiin lentokenttätyyppisesti suoraan viivakoodilukijalaitteeseen. Jee jee!
Tässä lähestytään jo pikkuhiljaa Stadia. Suomen ilmatilassa jo ollaan. Lennettiin jännästi Pietarin ja Vironkin halki.
Siinä lähetstytään jo uhkaavasti Stadin keskustaa. Kuvassa Hertzikka, Laajasalo, Jollas ja Santahaminakin! @ Helsinki, Finland
Suokki! Suomenlinnakin näkyi kivasti. @ Suomenlinna, Helsinki
Helsingin yllä! Kuvassa yksi Suomen parhaimmista paikoista - Vuosaari ja Aurinkolahti! @ Vuosaari, Helsinki
Nam Nam. Tässä sitä levätään matkan jälkeen himassa. Uskomatonta, että tästä hetkestä 300 minuuttia taaksepäin olin vielä Moskovan Punaisen torin liepeillä! Tseeeeeez.
Varauduin kunnon lentokenttähelvettiin neuvostobyrokratian-tapaan. Mutta vältyin sellaiselta tällä kertaa, en tiedä oliko kyse tuurista, vai ovatko venäläiset ihan oikeasti siirtyneet Moskovassakin nykyaikaan. Joka tapauksessa, Check-inin tein perinteisesti jo vuorokautta ennen lentoa netissä, joten kentällä piti lähtöselvittää vain ruumaan menevän matkalaukun! Tämän jälkeen olikin vuorossa Venäjän raja ja tulli! Se aiheuttaa minulle jostain syystä joka kerta sydämmentykytystä. Koin positiivisesti järkyttävän yllärin kun minua odottivatkin tällä kertaa todella siistit ja modernit kopit, jotka kirjaimellisesti säihkyivät. Ei siis mitään Vaalimaan-tapaisia haalistuneita vihreänvärisiä masennuskopperoita. Jonotkin olivat olemattomia, vaikka lensin siinä 12-14 maissa. Pääsin ilman mitään lisäkysymyksiä pois Venäjänmaalta !!! (Yleensähän ne tykkää kysellä silloin tällöin kaikkea turhaa).

Oli kivaa huomata, että matka taittui todella nopeasti. Lentomme oli reilun vartin nopeampi, ja matka-aika oli vain reilu 80 minuuttia! Lentokoneet ovat nykyaikaamme aikakoneita. Se helpotuksen tunne kaiken tuon taakan jälkeen, kun pääsin vihdoin ja viimein himaan ja kentällä minua vastassa oli oma rakas äitini < 3. P.S. Sain napattua mahtavia (ylempänä olevat) Helsinki-kuvia lintuperspektiivistä katsottuna. Niissä näkyy erittäin selkeästi myös entiset kotimaisemani Aurinkolahdesta sekä nykyiset Kalasatamasta!
Red Square, Moscow. instagram | kik | snapchat | twitter | vine | pinterest | foursquare | bambuser | skype | keek | linkedin | facebook | tumblr | path | pheed | flipboard @ ALECASTYLE
xX

2 comments:

Anonymous said...

Eikös Finnair kuulu OneWorld-allianssiin? Aeroflot onkin osa SkyTeamiä.

Alec A-style said...

Niinpäs muuten onkin. Niillä on sitten codeshare-sopimus, eli molemmat lennättävät tietyillä vuoroilla vuorotellen etc. Esim. AirFrance-KLM:llä kun olen Yhysvaltoihin lennellyt, on lento Pariisista paluumatkalla ollut aina Finnairilla, vaikka ovatkin eri alliansseissa. :)