Latest News


Haku

August 3, 2015

Ukrainan kapinalliset ┼ Vallankumous

Kukapa olisi uskonnut että viettäisin ukrainalaiskapinallisten kanssa laatuaikaa Kiovassa maan presidentin hallintorakennuksen edessä! Hullultahan koko ajatuskin kuullostaisi - erityisesti kun olen viime aikoina reissaillut myös Venäjälle ja Moskovan Punaiselle torille asti!
Kiev, Ukraine. instagram | kik | snapchat | twitter | vine | pinterest | foursquare | bambuser | skype | keek | linkedin | facebook | tumblr | path | pheed | flipboard @ ALECASTYLE
Independence Square (Maidan Nezalezhnosti | Майдан Незалежности) @ Kiev, Ukraine.
Memorials for the Ukrainian people, who died in Revolution 2014. Independence Square (Maidan Nezalezhnosti | Майдан Незалежности) @ Kiev, Ukraine.
Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Memorial for the Ukrainian people, who died in Revolution 2014. Independence Square (Maidan Nezalezhnosti | Майдан Незалежности) @ Kiev, Ukraine.
En ole ennen käynyt Kiovassa, siksipä hotellini sijainti oli täysin vierasta aluetta. Alue aukesi vasta saapumispäivänä - Hotelli Ukrayina sijaitsee suoraan Kiovan ja koko Ukrainan ytimessä eli niin sanotulla Maidanin aukiolla. Kyseisessä paikassa on ollut kolme vallankumousta: Vuonna 1991 Ukrainan itsenäistettyään Neuvostoliitosta, vuonna 2004 ns. Oranssi vallankumous sekä nyt viimeisimpänä viime vuoden 2014 vallankumous, jossa maan entinen presidentti tapatti yli sata viatonta mielenosoittaja.

Sinänsä onnistunut hotlavalinta, koska matkani olisi muuten ollut todennäköisesti täysin erilainen. Tuosta kohuhotellista suurin osa ammutuista ihmisistä saivat myös surmansa, sillä tarkkuusampujat linnouttautuivat hotellin eri kerroksille. Paradoksaalista on sekin, että sillä aikaa kun ihmisiä ulkona tapettiin, hotellin ensimmäisessä kerroksessa oli kenttäsairaalantyyppinen ns. ensiapupiste. Hotelli on muten yhä edelleen valtio-omisteinen! Tuskin tällaista ihmismassasurmaamista olisi tapahtunut jos kyseisellä paikalla olisi ollut esim. Hilton tai Radisson Blu - jotka ovat korkeatasoisia kansainvälisiä hotelliketjuja.
Kohuhotelli josta suurin osa kuolemanluodeista kantautui ihmismassaan. Hotel Ukrayina | Гостиница Украина (1961). Former in 1991 Hotel Moscow | Гостиница Москва @ Kiev, Ukraine.
Näkymät Maidanin aukiolle hotellin 5. kerroksesta. Hotel Ukrayina | Гостиница Украина (1961). Former in 1991 Hotel Moscow | Гостиница Москва @ Kiev, Ukraine.
Maidanin aukiolle on pystytetty kuvainstallaatio vuoden 2014 vallankumouksesta ja sen uhreista. Independence Monument | Монумент Независимости Украины (2001) @ Independence Square (Maidan Nezalezhnosti | Майдан Незалежности) @ Kiev, Ukraine.
Maidanin aukio ja sen lähiympäristö on yhä edelleen pyhitetty surmattujen mielenosoittajien muistoille. Alueella on satoja, ellei tuhansia kuvallisia muistomerkkejä, kukkia ja kynttilöitä. Sinänsä kaunista mutta hyvin surullista. Muistan kun minut saapumispäivänä tuotiin hotellille, olin suorastaan järkyttynyt kaikesta siitä näystä minkä hotellin ympärillä näin. Siihen ei riittänyt sanoja.

Ukrainalaiset kapinalliset aka. separatistit aka. "Oikea Sektori" (Pravyi Sektor | Правий сектор) eli ukrainamieliset bongasivat minut alikulkutunnelista, jossa olin juttelemassa erään iäkkään ukrainalaisrouvan kanssa. He olivat todella ystävällisiä ja lämminhenkisiä. Mutta eipä siinä vielä mitään! He pyysivät minut mukaansa juomaan pari vodkaryyppyä - joka on siis perislaavilainen tapa tervehtiä ystävää tai esim. uusia tuttavuuksia. En ole ylimpiä vodkan ystäviä, mutta Venäjällä tai Ukrainassa tuollaisesta on hieman vaikea kieltäytyä, koska se voitaisi tulkita epäystävälliseksi eleeksi. Noh mikäs siinä, ei pari snapsia tapa! :D Lähinnä se jälkimaku ; <
Matka jatkuikin sitten vielä eksoottisempaan paikkaan - Ukrainan presidentin hallintorakennuksen edustalle, jossa ihmiset päivystävät ja osoittavat mieltään 24/7 - yhä edelleen. Kyseisellä paikalla surmattiin vähän aikaan sitten kaksi nuorta miestä Ukrainan johdon toimesta. Tämänpä vuoksi ihmiset protestoivat ko. paikalla nykyjohtoa vastaan - eivät siis enää Maidanin aukiolla, joka on tällä hetkellä paikkana aika rauhallinen.
Memorials for the Ukrainian people, who died in Revolution 2014. Independence Square (Maidan Nezalezhnosti | Майдан Незалежности) @ Kiev, Ukraine.
Oikeassa kuvassa Maidanin nuorin uhri. Mielenosoittajat ammuttin täysin sattumavaraisesti. Memorials for the Ukrainian people, who died in Revolution 2014. Independence Square (Maidan Nezalezhnosti | Майдан Незалежности) @ Kiev, Ukraine.
Mielenosoittajilla oli mm. tällaiset suojat hallitusjoukkoja vastaan, joilla taas oli käytössään tarkkuuskiväärit. Memorials for the Ukrainian people, who died in Revolution 2014. Independence Square (Maidan Nezalezhnosti | Майдан Незалежности) @ Kiev, Ukraine.
Oli mielenkiintoista huomata, että kun Suomen mediassakin puhutaan yksipuolisesti Ukrainan separatisteista, niin ei se käytännössä niin mustavalkoista kuitenkaan ollut. Kadulla oli niin vanhoja kuin nuoriakin, ihan kirjaimellisesti vauvasta vaariin. Paikalla oli niin tyttöjä, poikia kuin myös iäkkäämpiä miehiä ja rouvia. Kaikilla ei siis ollut yllään separatistien armeijavarustusta, moni oli normaaleissa siviilivaatteissaan. Paikalla oli myös Ukrainan armeijassa palvelevia. Vapaaehtoiset auttajat olivat pystyttäneet ruokapisteitä, joista ihmiset saivat 24/7 hakea lämmintä ruokaa ja juomaa.

Eli todella kirjava joukko ihmisiä, joita kaikkia yhdistää tyytymättömyys korruptoituneeseen nykyhallintoon, ja jotka kaikki haluavat vapaan ja demokraattisen Ukrainan. Osa mielenosoittajista oli tullut peräti Valko-Venäjältä asti! Muutenkin suurin osa paikallaolijoista olivat muualta tulleita ukrainalaisia. Mm. Donbassin ja Donetskin taistelijat asustelivat ja partioivat kadun teltoissa. Tutustuin paikalla myös kiovalaisiin toimittajiin ja bloggareihin.
Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Vapaaehtoiset tarjoavat ruokaa ja juomaa. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Minulle suorastaan tyrkättiin tarjoalla olevaa ruokaa, vaikka yritin kieltäytyä, kun olin jus tehtinyt syödä! Vaikeahan sitä on ollut kieltäytyä, etteivät toiset loukkaantuisi! XD Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Tällaista aamupalaa. Olin ensimmäisenä iltana ihan aamu 7 asti leirissä! Siinä ehti jo aurinkokin nousta! Onneksi hotellini oli ihan siinä vieressä, oli helppoa mennä hotelliaamiaisen jälkeen suoraan pehkuihin. ;) Oikealla näkyy 24/7 päivystävä hallitusjoukkojen vartio. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Oikealla hallituksen viralliset sotilaat sekä poliisit ja miliisit. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Porukka vaikutti olevan hyvin yhtenäistä ja ilmapiiri oli todella ns. veljellistä. Olin yllättynyt, että miten rennosti nuo ihmiset ottivat minut vastaan - olinhan kuitenkin selkeästi massasta erottuva, eikä minulla alussa ollut mitään hajua keitä nuo ihmiset konkreettisesti olivat ja minkä takia he tuolla yötämyöten päivystivät.

Kerroin heille hiukan omasta taustastani sekä vastasin heidän esittämiinsä moniin kiperiinkin ja suhteellisen vaikeisiin kysymyksiin. Eräs vanhempi mies tuli selittämään Mannerheimista, toinen tuli kyselemään Kalevalasta. Kolmas kysyi Suomen poliittisesta tilanteesta (lähinnä uudesta hallituksestamme). Yllätyin ihan aidosti miten paljon paikallaolijat tiesivät Suomesta. Niin ne kiperät kysymykset? Eräs keski-ikäinen mies tuli selittämään, että kuinka homot ja lesbot ovat muuten hänen mielestään ok, mutta että miten kaksi naista tai miestä voisivat kasvattaa lapsen/lapsia??!! Sitten hetiperään joukkoon liittyi nuorempi jäbä, joka heitti, että miksi Ukrainassa pitää järjestää jotain Pride-kulkueita kun maassa käydään sotaa??? Olin siinä vaiheessa jo niin väsynyt (Olin vain muutamia tunteja ennen tuota tullut lentokentältä, enkä ehtinyt edellisyönä nukkuakaan)... Hoidin tilanteen kuitenkin diplomaattisesti, ja kävimme jopa mielenkiintoisia ja rakentavia keskustelujakin. :D Kelasin ekaa että noniiin taasko tää alkaa...:D:D Koska siinä välissä jo kolme ihmistä oli tullut kyselemään, että miksi minulla on korvikset korvissa ja vieläpä kaksin kappalein! Eräskin armeijaunivormussa ollut mies tuli oikein teitittelemällä kysymään lupaa, että saisi esittää minulle kysymyksen liittyen korviksiini. D: 
Tässä näkyy tämänhetkinen "Maidan" eli viime vuoden vallankumouksen jatkoa. Vasemmalla mielenosoittajien leiri presidentin hallintorakennuksen edessä. Oikealla Ukrainan keskuspankin edessä "Finanssi-Maidan", kyseiset mielenosoittajat protestoivat epäoikeudenmukaista finassipolitiikka vastaan. He menettivät kuulemma kirjaimellisesti kaiken omaisuutensa taloudellisen tilanteen vuoksi. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Lämmikettä öiseen viimaan. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Yöllä oli hieman vilpoisa, olin tosin shortseissa! Enhän minä tiennyt että viettäisin koko yön näin eksoottisesti ulkona. : D Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Paikalla oli kirjaimellisesti kaikenikäisiä ihmisiä. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Keskellä on muistomerkki ammutuille nuorille, joiden vuoksi kyseinen mielenosoitus kantaa voimansa. Edessä aitojen toisella puolella Ukrainan presidentin vartio joiden edessä myös mieltään osoittavat kapinalliset vartioivat. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Nomutta nää on näitä. Ihmiset ovat erilaisia, myös kulttuurit ovat erilaisia. Kasvuympäristö ja ikäkin vaikuttavat siihen miten avarakatseinen kukin meistä on. Mitään aggressioita ei siis ollut, ja hyvin suvaitsevaisilta nämä kapinalliset vaikuttivat olevan. En ollut missään vaiheessa peloissani, päinvastoin, tilanne oli mielestäni todella mielenkiintoinen! < 3

Olin Kiovassa pari viikkoa, ja vaikka tuo mesta oli viereisessä korttelissa, niin ei siellä tullut käytyä kuin muutaman kerran - oli niin paljon kaikkea muuta tekemistä. Pidin toki yhteyttä paikalla tutustumiini ihmisiin ja tapasinkin heitä eripuolella Kiovaa. Kyseinen paikka ei kuitenkaan kovin turvallinen ole (en siis voisi suositella sitä kenellekkään), se on konfliktiherkkä - ja kuten monista kuvistakin näkee - Presidentin hallintorakennusta vartioivat riveissä ilmeisestikin niin sotilaat kuin myös miliisit ja poliisit.
Kiev, Ukraine. instagram | kik | snapchat | twitter | vine | pinterest | foursquare | bambuser | skype | keek | linkedin | facebook | tumblr | path | pheed | flipboard @ ALECASTYLE
Tässä tämän "Oikea Sektorin" (Pravyi Sektor | Правий сектор) logo & tunnus. Paikalla oli myös Valko-Venäjältä asti tulleita mielenosoittajia Valko-Venäjän lipun kanssa. Ukrainian Soldiers & Protesters @ Kiev, Ukraine.
Urhea ukrainalainen näätä kaikkea vääryttä ja vihaa vastaan. @ Kiev, Ukraine.
Mielenkiintoinen uusi näkökulma Ukrainan tilanteeseen! Mediaa ei pidä uskoa sokeasti. Uutisia tekevät aina ihmiset, joilla on omat intressinsä ja vakaumuksensa sekä poliittinen taustansa. Toimittajien kirjoituksiin vaikuttaa aina mediatalojen johtoporras, jolla on taas omat poliittiset kytkösensä. Uutisiin kannattaa suhtautua mediakriittisesti, katsoa tarkkaan siteeratut lähteet ja lukea samat uutisaiheet myös muiden maiden medialähteistä.


xX

2 comments:

Anonymous said...

Puhutko muuten venäjää vai englantia paikallisten kanssa?:)

Alec A-style said...

Paikallisten kanssa viestintä oli tehokkaampaa venäjäksi. 😃😌