Latest News


Haku

December 24, 2011

Grenoble, France

Alppien pääkaupunki - Grenoble! Täällä minä asustelen ja opiskelen :)

Grenoble, France
Kaupunki kutsuu itseään Alppien pääkaupungiksi. Alueella on kymmeniä laskettelupaikkoja, tosin ei kovin lähellä, mutta kuitenkin aika lähellä.

Lumi ei kauan Alpeilla pysy. Yleensä vain korkeimmilla vuorilla ja vuorten huipuilla. Alps @ Grenoble, France
Kaupunki sijaitsee Rhône-Alpes-osavaltiossa, joka on hyvin Alppipainotteinen mesta! Grenoble on siis sisämaassa, hyvin lähellä Sveitsiä ja Pohjois-Italiaa. Ranskan kolmanneksi suurin kaupunki (Marseille on toiseksi suurin) Lyon, on vain tunnin junamatkan päässä.

Pitää olla
Grenoblesta löytyy myös oma lentoasema, joka aukeaa aina laskettelusesonkina, eli joulukuusta maaliskuuhun. Sinne lentää lähinnä halpalentoyhtiöitä. Norwegianilla pääse tänne mm. suoraan Tukholmasta.

Grenoble, France
Täällä on valtava määrä tiedekeskittymiä, jotka ovat myös Ranskan tärkeimpiä tutkimuskeskuksia. Grenoblen yliopistot ovat maailman vanhimpia, ensimmäinen perustettiin jo vuonna 1339! Grenoblesta löytyy myös Euroopan atomisäteilytutkimuskeskus, jossa tutkitaan ydinainejuttuja etc.

Synkrotronisäteilytutkimuslaitosta (ESRF). Toi ympyränmuotoinen rakennus, jossa tutkitaan siis ydintiedettä :p
Alueella on valtava Campus, jossa sijaitsee kuusi eri yliopistoa, ja kymmeniä rakennuksia. Lisäksi Campuksessa on mm. asuntoloita, opiskelijaruokaloita, iso pääkirjasto ja muuta! Esimerkiksi pelkästäään "Campuksen keskustassa" on viisi eri pankkia ja kuusi sporapysäkkiä sekä jopa oma rautatieasema!

Lycée, Stendhall @ Grenoble, France
Bank Société Générale
Grenoblen yliopistoissa opiskelee yli 60 000 opiskelijaa ! Joista noin 20 000 tulee ulkomailta. Eli puhutaan todella suurista määristä.
Alueella on suuri määrä kortisteellisia puistoja. Tähän Ranskan hallitus satsaa:)  Mutta ei opiskelijahuoltoon!
Itse Grenoblessa asuu noin 150 000 ihmistä, mutta alue koostuu monista pikkukaupungeista (Campus sijaitsee oikeasti Saint-Martin-D'Héres'ssä, mutta se on käytännössä sama kuin puhuisi Grenoblesta.), joten Grenoblen metropoli sisältää noin 650 000 asukasta. Ranskan asukasluku on noin 65 miljoona.

Grenoble City Tram Station
Lippuautomaatteja on jokaikisellä pysäkillä. Kortti pitää leimata leimauslaiteeseen AINA kun menee sporaan.
Joukkoliikenne toimii tosi hyvin, en tiedä millainen kaaos täällä olisi, jos Grenoblessa ei olisi ratikoita :) Niillä pääse kulkemaan tosi hyvin! Ja niitä menee arkisin iltapäivään asti 2-3min välein! Iltaisin 12min välein, ja noin 1:30am asti. Bussejakin luonnollisesti löytyy, jotka kulkevat mm. vuorille.
Ranskalaiset (Grenoblen) smurffit. Ääliöt, unohdin voimassaolevan kortin himaan, ne anto mulle sakot! Ughhhh
Grenoblessa on modernit, 2010-luvulla rakennetut sporat, samanlaisia käytetän mm. Dubaissa. Mutta löytyy myös kuvassa näkyviä v. 1987-malleja. Grenoblen ensimmäinen sporaverkko rakennttiin jo vuonna 1894!
Keskusta on tyypillinen ranskalaistyylinen - historiallisia rakennuksia, kirkkoja - keskiaikainen katedraali, patsaita, suihkulähteitä, puistoja...Tää on mun lemppari kaikista kaupungin  patsaista (yks ukko koko patsasrykelmästä).  Tuosta maljasta suihkuaa normaalisti vettää.
Sää on varsin leuto. Marraskuuhun asti on ollu yli +20! Lokakuussa vielä +30. Nyt on ollut +10-12C. Öisin on tosin ollut jopa -2C! Auringon noustessa lämpötila on kohonnut nopeasti. Luntaa on ollut Grenoblessa asti vain muutamia kertoja. Se ehtii yleensä sulaa "matkalla"...Alpeillakaan se ei kovin kauan ole pysynyt.

Kuvasta näkyy miten upeat maisemat täällä on. Huomatkaa vuorilla oleva asutus @ Grenoble, France
Sää on tosi vaihtelevaa. Pilvet ovat hyvin usein samannäköiset kuin  yllä. @ Grenoble, France
Kaupunkia ympäröi upeat Alppivuoret. Alpeillakin on kaupunkeja! Mielestäni on uskomatonta miten ihmiset pystyvät asumaan noin erikoisesti :) Maisemat ovat kyllä upeat, etenkin vuorilla.
Isère @ Grenoble, France
Isère @ Grenoble, France
Kuten sanoin alue on kaunis. Alppien ja historiallisten rakennelmien lisäksi kaupunkia ympäröi kaksi valtavaa jokea, Isère ja Drac. Ne menee oikeasti tosi upeasti kaupungin ja vuorten halki! Ahh tätä luonnon ihmettä :) Ihan kuin ne ois "tarkoituksella rakennettu" tolleen XD Esim. Isère ympäröi suuren osan Campuksestamme.

Milanosta ostettu neule ja huivi. Love it <3 En yleensä erittele postauksissani mistä olen mitäkin ostannut.
Isére @ Grenoble, France
Grenoblen erikoisuus on myös La Bastille -linnoitus, joka on myös aika laaja. Linnoituksia Ranskassa ja Euroopassa kyllä riitää. Grenoblen La Bastillella on kuitenkin historiallinen erikoisuus, sillä linnoitus on ainoa maailmassa, jota ei koskaan pystytty valloittamaan. (En ihmettele yhtään! Olen kerran kiivennyt sinne kävellen =DDD)

La Bastille -linnoitus näkyy makeasti eri puolelta kaupunkia. @ Grenoble, France

La Bastilleen voi siis kävellä, tai sitten mennä Cable Car'ia pitkiin, joka ei tietenkään ole ilmaista! ;> Siitä myöhemmin lisää, tulen tekemään erilliset La Bastille ja Alppi -postaukset.

Tästä näkee upeasti kaikki; Alpit, lumiset vuorenhuiput, La Bastillen ja vieläpä Grenoblen rumaa modernimpaa arkkitehtuuria.

Grenoblessa on jopa järjestetty talviolympialaiset! Tosin vuonna 1968 :---D Alueelta löytyy paljon tuon ajan rakennelmia. Suurin osa ei-historiallisista rakennuksista on juuri 50-70 -luvuilta, eikä niitä ole kunnon perusteella pahemmin ikin perusparanneltu tai tehty mitään julkisivuremontteja!
Grenoble, France
Grenoble, France
Grenoble, France
Grenoble, France
Olen huomannut että lähes kaikki kerrostalot tai vastaavat ovat tosi vanhoja ja rapistuneita. Eli tavallisten ihmisten kodit ovat aika ikävän näköisiä. Moni ihmisistä asuu tosin vuorilla omakotitaloissa. On vuorillakin kyllä näitä rumia 60-70 luvun betonihelvettejä.

Upea ranskalainen arkkitehtuuri. NOT. Pariisissa oli samanlainen näky lähiöissä @ Grenoble, France
Hyvänä esimerkkinä on tää asuntola, jossa joudun vielä kuukauden verran asumaan! Taino mähän lähden jo viiden päivän päästä Monacoon ja sit Milanoon, mut tuun kuitenkin aina muutamiksi päiviksi takas kouluun, ja hiomaan ja esittelemään projektini loppuun.

Romanikerjäläisiä on täälläkin. Niillä on yleensä myös mukana kulkukoirat. Musta ne on täällä pelottavia!
Tällainen pikkupaikka. Ei siis mikään turistikohde. Sen huomaa jo kun ranskalaiset eivät sitä englantia puhu, eivätkä suostu puhumaan - Marseillessahan kaikki puhuivat sitä! Ja ainakin yrittivät, ihan päinvastoin kuin täällä.

 Grenoble City, France

Alppien laskettelukeskuksissa ranskalaiset tietenkin puhuvat englantia. Se on siellä sentään vissiin ainakin vaatimuksenakin! Olishan se naurettava jos ne ei sielläkään puhuis englantia, ja lähes kaikki asiakkaat on muualta kuin Ranskasta : DDD

Grenoble, France
Kauppatori @ Grenoble, France

Negatiiviset puolet oon tuonut jo edellisissä postauksissa esiin :) Lähinnä elinolot ja paikallisten ihmisten vihamielinen suhtautuminen englantiin, joka on todella outoa, koska kaupunki on tärkeä tiedekeskittymä! Tulen kirjoittamaan Campuksesta ja koulupäivästäni -postaukset :) Siinä tulee esille varmasti lisää näitä epäkohtia!


Kirkkoja,kirkkoja. Grenoblessa on yksi keskiaikainen katedraali,tosin hieman pienempi kuin MilanonDuomo ;D
Ranskalaisten näkökulmasta kaupunki on kuitenkin varmasti mukava paikka asua. Kauniit maisemat, ja toimiva joukkoliikenne. Sen lisäksi oma pieni lentoasema ja Lyonin lentokenttä, joka on aina auki ja vain tunnin ajomatkan päässä (ei tarvitse lähteä Pariisiin asti) tekevät paikasta aidon kaupungin.
Grenoble, France
Grenoble, France
Kaiken kruunaa toimiva junaliikenne. Ranskassa on ainakin kolmentyyppistä junaa - RER (lähijuna), TER (taajamajuna) ja TGV (luotijuna, ns. Euroopan ylpeys). Grenoblessa on vain TER ja TGV. TGV-junaliput ovat kalliimmat kuin TER-junaliput. Ei mikään ylläri varmaan kun toinen laahaa jotain 180km/h ja toinen tuplasti enemmän ;D


Täältä on suorat yhteydet mm. Pariisiin ja Pariisin CDG-kentälle, ilman mitään vaihtoja! matka taittuu 2½-3 tunnissa. Pariisi on täältä noin 500km päässä. Milanoonkin pääse helposti junalla (tätä kokeilen ensi kerralla), tosin ei suoraan, vaan naapurikaupungin asemalla on vaihdettava junaa TGV-junaan, joka vie suoraan Italian Milanoon!


Grenoblen keskustan katuja. Oikeassa kuvassa TinTin-shop ;D Yleinen näky Ranskassa!

Tämä on ollut ja on vielä kuukauden verran kotipaikkanani :) Nyt takaisin projektin pariin, sillä haluan lähteä UV:ksi Monacoon rentoutunein mielin, jos saisin tän lähes tulkoon valmiiksi ennen sitä : >
Grenoble, France

Rakkaat lukijani, tässä Teille JOULULAHJANI! Pääsette NELLYN SALAISEEN ALEEN ennen muita! Alemyynnit aukeavat muille vasta 26.12. Pääsette Nellyn alemaailmaan suoraan blogistani jo huomenna 25.12 vip-koodilla NLYSALE! Olette etuoikeutettuja. Enjoy <3

XOXO

2 comments:

Anonymous said...

Hyvää joulua Alecille sinne Ranskaan :)

-Ville.A

Alec A-style said...

Kiitos samoin! :)