Latest News


Haku

December 18, 2011

Campus Residence, France

Täällä minä asun! Muutin Ranskaan elokuun lopussa. 5kk kohta paketissa :)

Ani harvalla on jääkaappi huoneessa. Rahaongelmien takia osa säilöö ruokiaan ikkunalaudoilla.
Olin aivan innoissani Ranska-vuodestani, olin tehnyt järjestelyitä sen eteen jo ennen kesää - jo ennen kuin lähdin 2 kuukaudeksi Yhdysvaltoihin. Kaiken piti olla täydellistä...

Road to the Hell
Mutta, karu arki ja elinolosuhteet paljastuivat välittömästi saavuttuani asuntolaan pitkän ja mutkikkaan matkan jälkeen.

Olin myöhästynyt Helsinigissä lennoltani, jonka takia jouduin ottamaan seuraavan lennon, joka ei ollut suora lento Pariisiin, vaan välilasku oli Kööpenhaminassa. Tämän takia olin Pariisin CDG:n kentällä paljon suunniteltua myöhemmin. Ehdin siirtää junalippuni myöhempään junaan. Siinä kävi kuitenkin hauskasti, AirFrancen bussi Gare de Lyonin rautatieasemalle kestikin YLI kaksi tuntia, koska oli ilmeisestikin ruuhka-aika. 


Myöhästyin myös junastani :) Olisin ehtinyt siihen jos ranskalainen järjestelmä olisi toiminut paremmin! Olin asemalla 10 min ennen junan lähtöä, joka on sopiva aika, mutta lippuautomaatit eivät toimineet! Ne huusi jotain erroria kun yritin lunastaa junalippuni. (Maksoin lippuni jo etukäteen, se piti vain noutaa aseman automaatista luottokortin avulla.)

Asuntolan takapihalta
Uskomaton tilanne siis :D Yritin loppuun asti saada sitä lippua ulos, ja pyysin ulkopuolisilta apua, nekään ei osannut käyttää automaattia, arrggggh. Menin lopulta lipputiskille ja sain päivän viimeisen junavuoron Lyoniin, josta oli jatkoyhteys bussilla. Alunperin mulla olisi pitänyt olla suora lento Pariisin ja sieltä suora juna Grenobleen! Kaikki kusi.


Noh eipä tuo nyt maailmanloppu ole, olin vain saapuessani Grenobleen ihan sairaan väsynyt kaikkien laukkujen yms. kanssa. Kello oli 1.30am kun olin Grenoblen asemalla. Alun perin mun piti olla about 15.30 :))) LOL

Naapurikäytävän puhelinkopissa oli jännä juliste... ton mukaan tällä alueella on suuri ydinainekeskittymä....
Otin tuostakin opikseni - lähden nykyään lentokentille reilusti aiempaa aikaisemmin jotta ei tulisi ikäviä ja kalliita yllätyksiä.
Turvallisuus on taattu. Joka puolella on vuotavia aukkoja, ja sen lisäksi sähkökaapit  ovat yleensä auki, koristeeksi?
Jooh. Saavuin tähän luxunomaiseen Alppien pääkaupunkiin, niin kuin Grenoble itseään kutsuu. Odotukset olivat suuret. Kuva mureni välittömästi kun kävelin asuntolaan! =D Yöllä oli tosin pilkkopimeätä, Alppeja ja rakennuksia ei juurikaan näkynyt, etenkin kun sillon vielä satoi kaatamalla. Päivällä oli huikea fiilis kun huomasi kaikki nuo Alpit ympärillä!

Onhan meillä sentään glamuuriset palovaroittimet, jotka toivottavasti toimii. Suurin osa ihmisistä salee delaa tähän sokkelohelvettiin, jos täällä joskus tapahtuisi tulipalo.
Astelin asuntolaan ranskalaisen opiskelijan kanssa, johon törmäsin Grenoblen asemalla. Hän oli myös menossa Campukseen ja kaiken lisäksi puhui suhteellisen hyvää englantia! Hänestä oli erittäin paljon apua asuntolassa ensimmäisen päivän ailkana, sillä päivystäjät eivät puhuneet englantia!

Asuntolani on Grenoblen ja Campuksen valtavin, 1000 asukkaan voimin. Täällä istuu aina joku päivystäjä 24/7 ala-aulassa "valvomassa". Sisäänkäyntejä on tasan yksi, ja päivystäjä näkee aina kuka tulee ja kuka kävelee talosta ulos. Ulko-ovet ovat lukossa. Sisään pääse vain kulkulätkällä tai päivystäjän luvalla.

Ihanien etnisten ja ranskalaisten kanssa-asukkaiden omatekoiset EKO-jääkaapit. Ihanaa kun toi leivänpaahdin lentää joskus kuumana jonkun päähän :) <3
Siinä siis astelin kaikkine laukkuineen päivystäjän luo ilmoittautumaan, "Hei olen Alec ja tulin lunastamaan huoneeni" =D Ranskalainen arjen helvetti alkoi siitä hetkestä lähtien <3


Ensiksi oli tunnin kestävä paperihelvetti, (miksei sitä olisi voinut tehdä aamulla?!) ja olin kuoleman väsynyt! Etenkin kun en nukkunut edellistäkään yötä Suomessa, koska pakkailin laukkuja ja järjestelin asuntoa uudelle vuokralaiselle, joka osoittautui muutama viikkoa sitten huijariksi ja mielenterveys(avohoito)potilaaksi.

<3
Tapauksesta lyhyesti, vaikka ei liity varsinaiseen aiheesen: Tämä erittäin valitettava ja vittumainen tapaus on tällä hetkellä häädetty pois asunnostani. Saldona 2kk vuokrat maksamatta, asunto aivan kaameassa kunnossa yms. ihanaa<3 Juristini on laittanut kanteen Helsingin käräjäoikeuteen. Eli asia etenee. Olkaa varovaisia kenelle asuntonne luovutatte! Tuo oli alussa kuin enkeli - naamalla leveä hymy ja "olen sisäsiisti" hell yeah! Sisältä löytyi mm. aseöljyä (?!), ruiskuja, neljän eri mielialalääkkeen pakkauksia + muuta ihanaa, ahh. Asuntoni on valokuvattu, ja kuvat on toimitettu myös juristilleni. Asuntoni siivoa siivousyritys heti Joulun jälkeen.

Monen huoneen ovessa on jonkinlaista damagea. Ihme että mun ovi on kunnossa!
Takaisin aiheeseen! :D Nää taustat on vain pakko välillä kertoa, koska tämä elämä ei aina ole sitä miltä näyttää.
Jollekkin käynyt huonompi tuuri, ainain huoneen oven suhteen. Hyvin nää  ainakin korjaa :) 
Eli sain päivystäjältä nipun papereita täytettäväksi RANSKAN KIELELLÄ XD lol. Minulta vaadittiin jo heti erilaisia asiakirjoja, mutta olin varautunut tähän hyvin. Otin myös passivalokuvakopioita joku 20kpl =D Koska niitä tarvittiin alkuvaiheessa JOKA ASIAAN! :--D

Asuntola on tosi sokkeloinen. Haluaisin oikeasti kuulla tän mestan suunnittelijan ajatuksia.
Ainoa "tsägä" huoneen saamisessa oli, että olin syyslukukauden ENSIMMÄINEN VIRALLINEN asukas! :D Joten päivystäjä kysyi minulta että olisiko toivomusta että mistä haluaisin huoneen - tässä vaiheessa mulla ei ollut mistään mitään hajua! Sanoin vain että paras mahdollinen kiitos, johon päivystäjä vastasi saman tien "kaikki huoneet ovat samanlaisia" - joka ei ihan pidä paikkaansa... varustelun osalta kyllä, mut yleinen kunto on tosi kirjaava!

Tervetuloa! Asun käytävän oikealla puolella. Vasemmalta löytyvät keittiö, vessat ja suihku.
Päivystäjä oli ranskalaisen kaverini mukaan "mukava", koska normaalisti ranskalaiset ovat kuuemma törkeitä, eivätkä ehdottele mitään toivomuksia. Päivystäjä sanoi kuitenkin että jos haluan että netti toimii, kannattaisi ottaa huoneen mahdollisimman läheltä aulaa. Olin vaan heti et "JOO!!!"
Vastakkaisen "naapurini" ovi..... yks kutonen lisää niin siinä olisi suora ovi helvettiin :)
Hän poistui hetkeksi "valmistelemaan" mulle huonetta. Sain huoneen hyvältä paikalta - ylempänä Wi-Fi ei olisi toiminut. Lisäksi huoneeni sijanti on kohdallaan, eikä missään sokkeloisessa käytävässä (tsekatkaa video).

Huonettani suojaa muhke ovi<3 (L)
Ennen kuin pääsin vihdoin ja viimein huoneeseni, minua kehoitettiin valvomaan klo 6am asti (kello oli silloin about 3am), jotta viimeistelisin paperiasiat jonkun asuntolapäällikkön kanssa....... lol
Huoneeni. Tarkempi kuva huoneesta näkyy videolla.
Kun avasin huoneeni oven... leukani loksahti alas! Olin tosin silloin jo niin väsynyt, että halusin vain mennä nukkumaan... kusenkeltaiset seinät, edellisen asukkaan jättämä freesi huoneenilma (L), lastensänky, yksi pistorasia, "huonekalut" suoraan jostain kaatopaikalta, ei tyynyä tai pyyhkeitä - vaikka lakanat ja päiväpeite olivat sängyn päällä.

Huoneeni "keittiö"-puoli. Aino plussa on, että huoneissa on lavuaarit!
Siinä sitten valvottiin huoneessani kolme tuntia ranskalaisen kaverini kanssa. Menimme hoitamaan paperiasiani heti kun kello oli 6am tämän "päällikön" kanssa, joka on sittemmin paljastunut tiukaksi sedäksi - se kuulemma syrjii monia opiskelijoita, mutta minua kohtaan se on aina ollut mukava! Ja kyllähän se englantiakin puhuu (ei vaan silloin ekana päivänä), ja on aina auttanut minua kun oon tarvinnut apua, esim. tulkkausapua... sit se aina moikkaa mua oikein nimellä kun kävelen päivystämön ohi! :D Luulisi ettei kaikkia pysty noin vain moikkailemaan nimellä, kun on kuitenkin 1000-hengen asuntola :) lol

Huoneeni sijanti on sentään OK! Tästä vasemmalle ja siitä lyhyet rappuset alas, niin  ollaan jo aulassa :)
Hyppäsin tämän jälkeen suoraan sänkyyn nukkumaan, ja kaverini lähti omaan asuntolaansa. Nukahdin heti (ylläri), ja heräsin kovaan koputukseen ja huutoon! Olin WTF onko siellä tulipalo tjs?! Siel oli Bureausta (asuntolan hallinnollinen toimisto) täti, joka tuli muistuttamaan että minun on mentävä heti maksamaan vakuudet ja ensimmäisen kuun vuokran ja täyttämään lisää erilaisia lomakkeita!?! Olin vaan aha.. 


Arggghh. Hoidin Bureaussa sitten lisää asioita kuntoon. Että ne rakastaa täällä tuota byrokratiaa ja papereita! Se täti näytti oikein nauttivan siitä työstä=D Kyseinen täti ei puhu oikeastikaan englantia... hän oli kuitenkin ihan mukava, oli vain outoa täyttää jotain sopimuksia ranskaksi, kun se ei ole kovin kiitettävästi hallussani ;D Täällä on käytäntönä että kerran kuussa pitää käydä maksamassa kyseisen tädin luona vuokran kortilla, rahalla tai shekillä (joka on Ranskassa normaali maksutapa, normaalimpi kuin korttimaksaminen).

Keittiöni :) Oon käynyt keittämässä tuossa teevettä tasan kaksi tai kolme kertaa, ennen kuin ostin vedenkeittimen.


Naapurikäytävän keittiö. Heillä ei nähtävästi ole edes kuumennuslevyjä :) Hmm mitähän he siellä tekevät...


Tapahtumarikas vuorokausi siis :----D Kävin myös heti ekana päivänä ettimässä yliopistorakennukseni ja ilmoittautumassa saapumistestani! Sekin oli tosi vaikeata, ei ollut karttaa, ei nettiä (sain tunnukset Wi-fi:iin, vasta kolmen viikon jälkeen, kun koulu oli vihdoin rekisteröinyt mut Ranskan asukkaaksi! Hommasin kyllä jo ennen sitä netin iPhoneeni.), ei mitään! Löysin kuitenkin paikan, ja se oli tosi hiostavaa puuhaa!:D Koska päivät ovat olleet täällä marraskuuhun asti tosi kuumia paikoin +33 C!Ensimmäinen jääkaappini (yläoikealla), jonka ostin ranskalaiselta opiskelijalta. Se ei toiminnut ja painoi kuin synti! Loppuaikoina se oli enemmänkin lämpökaappi. Ostin kaksi kertaa kalliimman jääkaapin (ylävasemmalla), joka oli kevyt ja toimii edelleen! Roudattiin se frendin kanssa sporalla keskustasta.

Oikeassa kuvassa ensimmäinen jääkaappini, vasemmalla nykyinen, joka on jo myynnissä.

Ensimmäisen päivän aikana selvisi kaikki nämä vaikeudet ja että joutuisin todellakin odottamaan monia asioita, enkä mahtaisi sille yhtään mitään, vaikka kuinka olisin itse yrittänyt ponnistella asioiden eteen.

Pesukonettahan asuntolassa ei luonnollisetihan ole. Sen sijaan Campuksessa ja kaupungillakin on suuri määrä pesulapaikkoja, joissa voi pestä pyykit. Onnekseni taas viereisessä asuntolassa on pesutupa! Siellä olen käynyt pyykkämässä ja kuivattamassa vaatteeni. Pyykkäminen on kyllä kallista, kun pyykit pitää vielä erikseen kuivattaa + pesuaineet. Kauhean vaivalloista! Ahh kaipaan niin takaisin omaan kotiini Helsinkiin ;D

Siinä sitten iski tämä vitutus - asuntohan oli täysin riisuttu, eli jouduin ostelemaan tänne kaikkea puoleksi vuodeksi, jopa jääkaapin. Jumalan kiitos täällä on IKEA! Sieltä ja läheisestä isosta Géant Casino tavaratalosta olen ostannut kaikki peilistä yleispuhdistusaineisiin.

Hmm tässä nämä keittiöpuolen stuffit ;D Itse asiassa en edes käyttänyt suurinta osaa noista. Lähinnä vesikannua, jota täytin aina vedellä ja join juomamukista :) + toi syvä lautanen on ollut käytössä mut ei mikään muu noista! Tää oli myyntikuvailmoitus. Myin kyseiset tavarat jo pois ;D Ostaja maksoi mulle shekillä =DD Olin vaan ööö, mut se on täällä normaalia.. kirjoitin kyllä ilmoitukseen että KÄTEINEN!! :D lol

Tämä on oikeasti rankka yhtälö. Uusi kulttuuri ja ympäristö, alkeelliset elinolosuhteet, ei kunnon nettiä, ihmiset ei puhu edes englantia - jo arkielämä englannin kielellä on itsessäänkin vaikeata, koska englanti ei kuitenkaan ole äidinkieleni. Niin ja se opiskelu! Se oli piste iiiin päälle. Koulusysteemi on täällä erittäin tiukka - pitkät päivät ja kova kuri. Minut oli laitettu alussa kaiken lisäksi väärään koulutusohjelmaan! Voitte vain kuvitella kuinka vittumaisia ensimmäiset viikot ovat olleet. Koko ajan sellainen kidi epätietoisuus ja turhautuneisuus 50-60-luvun rähjäisessä asuntolassa! Ja ilman nettiä. Kattelinkin silloin iltaisin aika paljon leffoja ja selailin U.S-kuvia


Jopa intissä oli helpompaa! Siellä käytännössä kaikki tuotiin ja ohjattiin nenän eteen - piti vain osata noudattaa käskyjä. Täällä Ranskassa kukaan ei tuo mitään nenääsi eteen, jos et itse hoida asioitaan. Joku salee delaa joskus vielä täällä neljän seinän sisälle...


Käyn nyt osittain koulussa ja teen samalla laajaa projektia, joka on tarkoitus saada valmiiksi ennen Uuden Vuoden aattoa! Tammikuussa päivää ennen kuin lähden Helsinkiin se pitäisi vielä esitellä maikoille ja yleisölle... ;D LOL


En siis ole viihtynyt lainkaan Grenoblessa. Johtuu puhtaasti tästä asuntolasta. En ole voinut itse valita enkä vaihtaa asuntoani. Minut vain laitettiin tänne. Jos olisin saanut kunnon asunnon, uskon että asenteeni olisi ollut HUOMATTAVASTI parempi. Grenoblessa ainoa makea asia on nämä Alpit, jotka ympäröivät kaupunkia. Alpeilla sijaitseva La Bastille-linnoitus ei myöskään minua kauheasti innosta, vaikka siellä oli kivaa ne kaksi kertaa käydä.

Viereinen asuinalue, jossa sijaitsee kantakauppani Géant Casino, josta oon aina ostannut kaikki safkat.
Näin voipi käydä :) Kaiken pitää ottaa kokemuksena vastaan. Vaikkakin tämä ei ole kovin kaukana keskitysleiristä - asuntola on niin rupukunnossa, ja se vain näyttää miten välinpitämättömiä ranskalaiset päättäjät ovat opiskelijoita kohtaan. Täällä lämmityskään ei toimi kunnolla, ikkunat ovat yksoisikkunoita, joka puolella hometta, ja myös suihkun/vessojen valot ovat useasti pimeinä.Miten kukaan voi kunnolla nauttia elämästään, puhumattakaan opiskelusta, kun joutuu olemaan omassa kodissaan paleltuneena ja nukkumaan vaatteet päällä. Suihku ja vessa on jaettava muiden kanssa, ja siellä on tosi pelottava olla ilman valoja - ihan kuin jossain kauhuleffassa! Niin ja tää netti ei tomi kunnolla, vaikka se toimiikin mun kohdallani parhaalla mahdollisella tavalla miten se nyt voi täällä toimia, niin nettiin kirjaudutaan sellaisen ohjelman kautta, ja se heittää usein sut ulos ja yhteyttä ei edes aina ole saatavilla............ osa opiskelijoista istuukin läppäri sylissään aulassa, koska siellä ilmeisestikin netti toimii. Kerran joku oli datannut siellä teltassa! Ihan kauheata!

Vessat ja suihku.

lol. Outoa että pönttö on noinkin puhdas (tääl on kyl omat siivojat..emt), mut joo ei oo kantta :)
Matkustelu on ollut parasta aikaani Ranskassa! Pariisi, Marseille, Milano ja nyt Uudeksi Vuodeksi Nizza (Nice) ja Monaco! Pidän tätä vaihtovuotta osana opiskeluani, eli tää Grenoble ei todellakaan ole eikä ole ollut mitään herkkua mistään suunnasta. Ihmiset ovat kielitaidottomia - vaikka alueella asuukin noin miljoona ihmistä, ja tämä on yksi Ranskan tärkeimmistä opiskelijakaupungeista ! Jopa Marseillessakin lähes kaikki puhuivat tai ainakin yrittivät puhua englantia. Täällä ollaan tylyjä ja suostutaan puhua vain ranskaa.


Eli varsin negatiivinen kuva jää kun lähden kuukauden päästä takaisin Helsinkiin. Elämänkokemuksena tää on arvokas juttu, mutta ei tämä mesta! Ranska on joka tapauksessa hieno maa, olen vain joutunut väärään paikkaan, en tietenkään tuomitse koko Ranskaa että se olisi perseestä, vaikka välillä on kyllä sellaisiakin päiviä ollut.

Se siitä... olen myynyt osan käyttötavaroistani jo pois, mutta esim. jääkaappi ja muutama muukin juttu pitäisi vielä saada myytyä jollekkin. Eli lähtövalmistelufiiliksissä ollaan :) Vaikka tässä on vielä kaksi matkaa tulossa, ja koko projekti on saatava kuntoon ennen lopullista lähtöäni. Mulla on sovittuna tiukat deadlinet paikallisten maikkojen kanssa siitä, miten ja millon mun pitäisi projekti saada valmiiksi.

 Jokaisessa käytävässä on "puhelinkoppi" - joku käyttää niitä vielä Ranskassa ihan oikeasti 2010-luvullakin.

Olipa pitkästä aikaa pitkä postaus :p Näihin mulla ei täällä ole ollut aikaa, tai netti ei ole toiminnut + tää läppäri on hidas. Tarkoitus olisi ollut kirjoittaa tämä jo heti alussa, mutta ajat olivat niin masentavia, etten jaksannut kirjoittaa mitään.

Ranska rapistuu.

Tämän postauksen tarkoituksena on olla ns. päiväkirjamerkintä minulle, jotta voisin ihmetellä näitä aikoja vaikka parin vuoden päästä. Haluan samalla avoimesti kertoa kaikille miten olen joutunut täällä asumaan. Kuva- ja videomatsku toimii tässä lähinnä visuaalisena lisänä, koska en itse tykkää lukea - etenkään PITKIÄ XD - tekstejä ilman kuvia. Varmaan moni teistäkin tekee samoin - selaa kuvia ja lukee osan tekstistä eri kohdista.

Bienvenue! :) Tulkaa toki käymään xoxoxo Näytän paikkoja ;)))
Anyway, nyt projektin pariin! Postailen ensi viikon aikana Grenoblesta ja Alpeista, eli "paikallispostauksia" on tulossa :) Marseille-postaus tulee ulos ennen kuin lähden Monacoon!

XXX

3 comments:

Viveka* said...

miten oot pystynyt asumaan tuolla?!?!??!?!?!?! tsemppiä loppuajalle! :)

Anna said...

Mä en voi ymmärtää miten oot voinu asuu tuolla! Mua ei ois ikinäikinäIKINÄ saanu jäämään tollaseen paikkaan :o

Sus on sisua! Tsemppiä, kohta pääset kotiin! <3

Alec A-style said...

Hmm ei ollut valinnonvaroja! Joo. Tällaista siis! Jeps 4vk enää ja oon taas Suomen arjessa! xx