Latest NewsFI Mens 728x90
Näitä käytän StockmannStockmann.com on24.fi AliExpress.com

23 March 2012

★ DEPARTURE FROM FRANCE ★

Viimein koitti lähtöpäivä. Kotiinpaluupäivä Suomeen!


Kuten aina - myös Ranskassa viimeiset päiväni olivat hullunkuriset. Mukaan mahtui tunnereaktioiden ohella myös mulle tavallisia "viime hetken juttuja" jotka olisi ollut fiksua tehdä aikaisemmin kuin lähtöpäivänä! =D

Minulla oli tosin järjettömästi kaikkia juttuja, ja teinkin niin paljon kuin vain pystyin "hyvissä ajoin" mutta mulle käy aina näin. Nää suunnitelmani ovat aina Napoleon-tasoisiaOon tottunut tällaiseen ja osaan myös järjestää asiat niin, että ne loppujen lopuksi hoituvat niin kuin on pitänytkin - omaperäisellä ajoituksellani ;p


Lähdin yhdessä suomalaisen ystäväni kanssa samaan aikaan Ranskasta. Hän oli myös opiskelemassa mutta eri tiedekunnassa, vaikka yliopisto olikin sama. Sovimme treffit Gare de Grenoblella, eli rautatieasemalla viimeistään vartin ennen junan lähtöä. Ranskassa ei ole järkeä olla juna-asemilla ajoissa, koska junien lähtölaiturit ilmoitetaan yleensä 3-5min ennen junan lähtöaikaa!

Lähtöpäivän aamu oli todellinen painajainen! Kävin edellisenä iltana ystävieni kanssa viinillä, ja sain myös iltatuimaan myytyä ja annettua pois lähes kaikki minulle tarpeettomat käyttöesineeni, jotka palvelivat minua erinomaisesti Grenoblessa. (: Mitähän olisin tehnyt ilman peiliä, vedenkeitintä ja jääkaappia! Puhumattakaan liinavaatteista ja keittiövälineistä. Ranskalaiset opiskelijat ovat ihan oikeasti köyhiä (siellä ei ole esim. opintotukijärjestelmää), joten lahjoitin vielä aamulla kaikki loputkin käyttötavarani eräälle opiskelijatoverille, mm. tyynyt, peitto, pesuaineet, yms.

Joo näitten kanssa julkisilla? ;D;DD ei . Puolen vuoden varustukset + shobbailut <3
Minun oli kutsuttava Bureau-täti huoneeseeni ennen lopullista lähtöä. Näin he kuittaisivat huoneeni luovutetuksi ja siivotuksi. Ilman tätä en varmaan olisi ikinä saanut vuokravakuusrahojani takaisin! =D Sain ne btw muutama päivää sitten ranskalaiselle shekille, hmm ei kestänyt kuin reilu 2kk! :--_D  

Heräsin aika varhain ja jatkoin pakkaamista siitä mihin se oli edellisiltana jäänyt. Ajatuksena oli myös siivota huone nopeasti pakkaamisen jälkeen ja kutsua ne tädit tarkastuskierrokselle. Kaiken tuon keskellä minulla oli vielä sovittuja tapaamisia lähtöpäivänä! (Tää mun "joustavuus" on uskomatonta! Osaan tunkea kaiken maailman tapaamisia ihan mihin rakoon tahansa xD) Osaan sentään priorisoida asiat<3


Tapaaminen oli kyllä kaikin puolin tärkeä. Tapasin koulutusohjelman johtavan professorin viimeistä kertaa. Tämä oli myös hänen ideansa, koska hän "ehdottomasti halusi" tavata minut vielä viimeisen kerran Ranskan asukkaana lounaan merkeissä.

Ranskalainen professorini on Ranskassa arvostettu professori, joka johtaa kahta koulutusohjelmaa, tutkii GIPSA-Labissa fysiikaalista tiedettä ja tuon lisäksi johtaa monia Euroopan (ja USA:n) laajuisia projekteja ja hankkeita. Eli kiireinen ja ansioitunut mies! Lisäksi hän on myös erinomainen ihmistuntija, kuten meidän projektinhallinnanprofessori totesi.
Lentokenttädösä kuljetti meidät suoraan lentokoneen luo. Memphiksessä 2010 oli samanlaiset järjestelyt!
Taisin olla onnekas että sain tuollaisen ihmisen vastuuopettajakseni! Sillä Ranskassa on todella olennaista kuka asioita hoitaa. Yleisesti ottaen ranskalaiset ovat tosi vieraanvaraisia ainoa kynnyskysymys on ranskan kieli - osa väestöstä ei vain sulata ettei joku osaa puhua ranskaa. Yleensä tällaiset ihmiset eivät myöskään osaa kunnolla englantia tai vain pelkäävät käyttää sitä.

Professorista oli tullut minulle Ranskassa tärkeä luottohenkilö, joten juttelimme myös kaikesta muustakin. Sain häneltä mm. tärkeitä ja arvokkaita tulevaisuuden neuvoja. Tästä juuri suomalainen kulttuuri eroaakin länsimaalaisesta hyvin vahvasti. Ranskassa vastuuopettajat välittävät aidosti oppilaistaan, ja on myös tyypillistä keskustella henkilökohtaisista asioista, jotka eivät liity lainkaan koulujuttuihin.


Suomessa taas se on niin että oppilaat "otetaan puhutteluun" jos jotain negatiivista tapahtuu. Kaikki jutteleminenkin on pintapuolista tyylillä > hoidetaan homma mahdollisimman nopeasti ja niukkasanaisesti. Minulla on kyllä Suomessakin erittäin hyvät välit (jopa suomalaisittain ns. kaverilliset) koulumme rehtoriin ja muihin keskeisiin opettajiin. Täällä ei vain ole tapana "näyttää tunteita" ja puhua mistään muusta kuin opintoihiin liittyvistä asioista - puhumattakaan että opettajien ja rehtoreiden kanssa kävisi vapaamuotoisilla lounaailla! =D Ehkä TEAKissa tuo voisi olla mahdollista:p

Suomessa asiat vain hoidetaan näin. Toisaalta Suomessa opettajia ei tarvitse "palvoa" ja herroitella tai teititellä. Ranskassa se on pakko. Jos etikettejä ei noudata koulusta voi lentää jopa ulos ja joutuu pahanmaineiseksi silmätikuksi. On tää silleen aika ristiriitaista että Ranskassa asiat menee tolleen! No mutta oli upeata saada kokea kaikki tuo :) Suomen malli on musta kuitenkin ihan ok. Oon varmaan jo tottunut tähän, sillä mulla ei ole mitään velvollisuuksia opettajia kohtaan. Kaikki velvollisuudet ovat mun omia - opiskelumenestys, ja se onkin se tärkein velvollisuus! Suomessa kaikki vastuu on itse opiskelijoilla - jos et tee hommia et pääse myöskään kursseista läpi, etkä ehk valmistu ikin! Siks moni keskeyttääkin kun "eijaksa".

Kentälle olisi voinut tulla suoraan tuollaisella dösällä, mutta en tykkää busseista. TGV <33333
Tunnelma oli haikea. Kello oli noin 12 ja TGV-juna Lyonin Saint-Exupéryn kentälle lähti noin kello 15. Silloin siis piti olla jo junassa! Campukselta asemalle kestää about 20min.

Kävimme tapaamisen alussa vielä kerran lyhyesti joitain paperiasioita läpi, ja sain samalla arvokasta palautetta projektistani. Alkujauhaamisen jälkeen lähdettiin vihdoin syömään! Kello näytti hallelujaa ollessaan jotain 13.00! Ja minulla oli vielä pakkaamiset ja siivous aivan kesken! Asemalla piti olla parin tunnin päästä...

Onneksi proffan valtava työhuone oli lähellä asuntolaani, joten kävely sinne ja takas ei kauhean kauan kestännyt. Sain häneltä pyynnöstäni lähes kaikki opintosuoritusotteet, todistukset yms. stuffii (näin ei yleensä Ranskassa tehdä vaan oppilaat yksinkertaisesti odottavat), jotka minun piti myös omaan kouluuni Suomessa toimittaa.

Lyon Saint-Exupéry Aéroport
Vaikka sainkin kaikki paperit, niin eräästä puuttui jonkun viranomaisen nimmari, joten sitä jouduinkin odottamaan kolme viikkoa Suomeen?!?! (Tuon takia pyysinkin saada kaikki paperit viimeistään lähtöpäiväksi, Ranskassa tunnetusti kaikki kestää sikakauan!) Sain kyseisen paperin vasta kahden puhelun ja monen meilin jälkeen, vaikka itse paperi oli valmis ja arvosanat oli annettu! Se piti vaan allekirjoittaa jonkun uugeen nimmarilla!! Argghh tätä byrokratia...

Olen yleisesti tunnettu kärsimättömyydestäni. En voi sietää enkä kestä odottamista!

Professorini tilasi minulle taksin, sillä kello oli jo niin paljon etten millään olisi ehtinyt julkisilla eli sporalla asemalle, koska tosiaan laukut eivät olleet vielä pakattu ja avainkin piti luovuttaa muuttotarkastuksineen! Niin ja viis laukkua julkisilla kahdella kädellä... ehhh

Lyon Saint-Exupéry Aéroport. Lentokentän arkkitehtuuri oli upea!
Professori ilahdutti minua suuresti tunnustamalla osaamiseni arvostelemalla kaikki kurssit ja projektin arvosanalla A! Joka on Ranskassa paras arvosana skaalalla A-F (f=fail). Lisäksi sain häneltä sekä ranskaksi että englanniksi vapaamuotoisen opintotodistuksen suosittelujen kera! :) Upea piristys rankan opiskeluvuoden jälkeen.

Anyway kaikki päättyy aikanaan. Myös Ranska-vaiheeni. Hyvästelin opettajani, ja sovimme tietenkin yhteydenpidosta myös jatkossa.

Lähdettyäni takaisin asuntolaan pakkaamaan, törmäsin matkalla toiseen proffaan joka halusi antaa mulle jonkun lahjan, yritin kyllä selittää että herra X junani lähtee tunnin päästä...... ei auttanut! Piti mennä hakemaan se lahja hänen työhuoneeseen=D haha

Lyon Saint-Exupéry Aéroport
Juoksin loppujen lopuksi kauhealla kiireellä asuntolaani, ja ryhdyin välittömästi pakkaamaan. Pakkasinkin aikalailla miten sattui koska aika oli pelissä, enkä halunnut myöhästyä junasta, etenkin kun frendi venas siellä! Mulla kun oli viisi matkalaukkua ja frendilläkin oli muutama, joten yhteinen apu oli myös tarpeen.

Pakattuani laukut, tein pintasiivouksen ja vein roskat roskikseen! Kävin sen jälkeen heti hakemassa sen Bureau-tädin tarkastuttamaan huoneeni. Aulan päivystämössä oli onnekseni tämä lempparitäti, sellainen tiukka ranskalais Madmousele! XD Hän on suhtautunut minuun alusta asti todella mukavasti ja auttavaisesti.

Tarkastus sujui minuutissa! Ei hän edes pahemmin katsonnut mitään. Vaikka olen kuullut että tuollainen kestää yleensä jopa vartin ja kaikki paikat tutkitaan tarkoin (tätä pelkäsinkin että jos kävisikin niin, mulla ei vain olisi varaa mihinkään turhiin ja pitkiin tarkastuksiin!).

Lyon Saint-Exupéry Aéroport. En oo eläissäni käyttänyt tollaisia kärryjä! Nyt oli pakko :----D Liika laukkuja;D
Vaikka en vanhassa asuntolassani viihtynyt lainkaan (viihtyminen oli kyseisen asuntolan vastakohta =D), mulle tuli haikea fiilis. Olinhan asunut siellä puoli vuotta ja se oli kotini. Bureau-täti tarttui avainluovutuksen jälkeen laukkuihini ja auttoi kantamaan niitä ulos. Aivan upeata! Grenoblessa CROUSin vakinaiset työntekijät eivät todellakaan kanna opiskelijoiden matkalaukkuja. Tämä oli ilmeisesti eräänlainen kunnianosoitus minua kohtaan.

Kiitin tätiä, ja ei mennyt kauan kun taksi olikin jo ulko-oven edessä. Hyvästelin häntä antamalla Géant Casinon bonuskorttini, jolla sai lunastettua sopivasti pullollisen viiniä! XD Tästähän täti vasta riemastui=D Hän alkoi kirjaimellisesti hyppiä ilosta:DD haha!

Olin ONNEKSI ajoissa asemalla, ja frendi oli minua vastassa. Venattiin muutaman minuutin lähtölaituri-infoa, ja lähdettiin junaan. Mutta hupsista. Siellä me seistiin ja ihmeteltiin, kunnes paljastui että laiturinumero oli yhtäkkii vaihdettu! Ja se oli vielä toisella puolella asemaa.... arghh. Noh juostiin kaikkien laukkujen kaa XDD (Se oli näky), mutta ehdittiin just ja just!
Matkavirvokkeet TGV:ssä <3
Lyonissa on kätevästi TGV-pysähdys suoraan lentokentällä! Tämän takia oikeastaan valitsinkin Lyonin lentokentän, koska sinne oli kaikista helpointa Grenoblesta mennä. Pariisin CDG-kenttä on toooooooooosi kaukana, ja sinne on Grenoblesta vain yksi suora TGV-junavuoro joskus 4am! Muuten vaihdon joutuisi Pariisissa tekemään Gare de Lyonin rautatieasemalla, ja sieltä sitten metrolla tai TER-junalla CDG:een (kaikkien laukkujenkaa!!).


Suoraa lentoa Ranskasta Suomeen ei käytännössä ole. Välillä jotkut lentoyhtiöt lentää kausilentoja esim. Niceen. Norwegian avasi hiljattain suoran reitin Helsingistä Pariisiin. Yleensä Pariisiin, Lyoniin ja Niceen joutuu lentämään Köpiksen tai Stokiksen kautta. Me lennettiin Lyonista Kööpenhaminaan ja sieltä sitten Helsinkiin. Lento meni mainiosti! Lentoemo luuli mua italialaiseksi, koska mun takissa oli Italian lippu, ja näytän kuulemma vähän siltä XD haha! Lentoemo otti myös mun puh.nron ja suositteli mulle stuertin uraa, koska olin hänen mielestään "nappivalinta" siihen hommaan. : D joooopajoo. Minähän olen maailman paras asiakaspalvelija!! ::D

Vaihteeks lentokoneen virvokkeet <3 iiiiik
Ainutlaatuinen ja tapahtumarikaspäivä! :) Oli mukavaa palata SAS'n Boeing 717:lla Helsinkiin ja Suomeen pitkän ajan jälkeen! Olin käytännössä viimeksi Suomessa kesäkuussa 2011, jolloin lähdin pariksi kuukaudeksi Yhdysvaltoihin ja lensin sieltä lähes suoraan Pariisiin.

Taisi Lyon-Copenhagen reitin lentokone CRJ-200LR olla pienin, jolla olen koskaan aikaisemmin lentänyt!
Ranskan vuosi oli ikimuistoinen ja jää loppuelämäkseni mieleen :) Asuminen ja opiskeleminen Ranskassa teki minulle hyvää, koska olen erittäin paljon Jenkkeihinpäin. Sain kokemuksistani uutta arjennäkökulmaa miten muualla (Euroopassa) kuin USA:ssa eletään ja opiskellaan.

XXX

No comments: