Latest NewsFI Mens 728x90
Näitä käytän StockmannStockmann.com on24.fi AliExpress.com

20 March 2012

Living in the Campus

Asuminen Campuksella oli mielenkiintoista, mutta toisaalta se oli outoa.

Domaine Universitaire de Grenoble
Suomessahan ei edes ole Euroopan-tyyppisiä Campuksia, joissa on itse opiskelu- rakennuksien lisäksi oppilaiden asuintilat eli asuntolat sekä paljon muuta - pankkeja, ruokaloita, kirjastoja, kioskeja, yms. Puhumattakaan että alue on itsestään keskikokoisen Suomalaisen kaupungin kokoinen.


Suomessa ei ole edes tarvetta tällaisille "tehtaille", koska väestömme on 5,4 miljoonalla pieni. Olemme onnellisia ettei täällä ole mitään ihmisvyöryä, koska siitä seuraisi vain kaaos.

Campuksen kauneinta arkkitehtuuria. NOT. Kuvassa yksi monista rapistuneista asuntoloista.
IRMA ;>
Joka tapauksessa Ranskassa ja muissa kymmenien, satojen miljoonien ihmisten maissa yliopisto-opetus on toteutettu mahdollisimman tehokkaasti sijoittamalla kaikki yhteen paikkaan. Myös opiskelijoiden asuintilat.

Ranskan ja Euroopan suurimpia pankkeja Société Générale, joka on muuten loistava pankki!
Näitä Ranskassa riittää. Pesulat. Itsekin jouduin monesti pyykkäämään tollaisessa :)
La Poste. Postikonttori ja myös pankki. Suomessakin Posti aka. Itella oli aikaisemmin myös pankki!
Suomessa esim. Helsingissä on HOAS, joka antaa vain opiskelijoille asuntoja ja ne on sijoitettu ympäri pääkaupunkiseutua. Niissä asutaan pääsääntöisesti SOLU-muodossa eli vuokrataan vain yksi huone, ja saman katon alla on 1-3 muuta asukkia omissa huoneissaan. Suihku/WC/keittiö jaetaan kaikkien kesken. Ranskassa tuo oli toteutettu massiivisemmin, sillä minun asuntolassani asui 1000 ihmistä :) Se oli jaettu käytäviin, jossa jokaisessa oli 20 huonetta, ja yksi keittiö/WC/suihku, joka piti kaikkien kesken jakaa. Tsekkaa esittelyvideo!


Alueen laajudesta kertoo jo se että Campukselle kulkee kolmen eri sporan linjat ja pysähtyvät about 10 pysäkillä. Tämän lisäksi löytyy oma rautatieasema (!!). Google Mapsin kartat valaisevat hiukan millaisessa mestassa asuin ja opiskelin :]


Sporalla Grenoblen ydinkeskustaan Iseré-joen kautta kestää about 15min, mutta kaikki tärkeimmät paikat kuten lääkäri, kaupat, IKEA, pankit, ruokapaikat ja CAF eli Ranskan "KELAN"-tapaiset virastot löytyvät kiven heiton päässä Campuksesta. Normaalisti campuksesta ei periaattessa ollut mitään pakollista tarvetta poistua, osa kavereistani tosin asui Grenoblen keskustassa.


Taatusti kaupungin paras ja toimivan kulkupeli! (Kävelyn rinnalla.) Näitä meni tiheimmin jopa 90sek välein.
Kaikki oli siis suhteellisen lähellä! Tämä oli hyvä ja toisaalta huonoa, koska alueelle vain jäi pakosti "jumittumaan". Opiskelutahti oli nopea ja meiltä oppilailta vaadittiin paljon. Kyseessä on siis Ranskan tärkeimpiä tiedekeskittymiä. Grenoblen viidessä yliopistossa opiskelee kymmeniätuhansia opiskelijoita.


Arki meni lähes aina opiskelun parissa koululla ja myös asuntolassa projektin parissa. Sen lisäksi kävin opiskelukaverien kanssa kahvilla, syömässä ja juomassa viiniä, joka on Ranskassa sama kuin menisi kahville. Tällaista perusseurusteluchillaamista.

Ystäväni Mina. Projektikuvauksistani ^^
Suurin puute asuntolassani oli netti. Se ei toiminut koskaan kunnolla, usein ei ollenkaan. Ratkaisu oli toteutettu Wi-Fillä sellaisen vammaisen ohjelman kautta, joka aina katkaisi netin kesken jotain tärkeätä! Ja toisaalta kun koitti kirjautua, se ei vain yhdistänyt koska samaan aikaan moni muukin oli ottamassa yhteyden verkkoon. Opiskelijoilla ei ollut oikeutta ottaa asuntoihin omaa nettiliittymää, eikä se olisi ollut edes mahdollista=D Asuntola on 1960-luvulta, ja huoneessa oli tasan yksi pistorasia, eikä mitään muita liittimiä. Argggh!

Osa opiskelijoista joutui asumaan Campuksen ulkopuolella vuorilla sijaitsevissa asuntoloissa! =DD Muaha
Sitä aikaa en jää kaipaamaan... =D Voitte vain kuvitella miltä tuo tuntui! Myös Ranskassa moni asia piti hoitaa netin kautta, puhumattakaan koulujutuista! Olin välillä kusessa professoreitteni edessä kun en saanutkaan seuraavaksi päiväksi kaikkia tarvitsemiani juttuja netistä XD
Ranska on graffittien luvattu maa. Niitä oli aivan joka paikassa. Suurin osa niistä oli kieltämättään piristävännäköisiä!
Arvostan Ranskassa ranskalaisten luovuutta ja taiteilijasieluisuutta, vaikka muuten ranskalaiset ovat tosi konservatiivisia ja yleensä vanhanaikaisia perinteitä arvostavia. Jännä yhdistelmä!

Opiskelin Université Joseph Fourier nimisessä yliopistossa. Jotkut ovat varmasti törmännyt Fourier-oppiin ja -kaavoihin fysiikassa ja matikassa. Kyseinen herra asui ja teki tiedettä Grenoblessa, jonka takia hänen kunniaksi on myös yliopisto nimetty.


Jälkeenpäin todettuna ja kuvia selailessa voin vain kehua Grenoblen ympäristöä, sillä se oli oikeasti kaunis. Säävaihtelut olivat ilmiömäisiä - joka päivä oli täysin erilainen kuin edellinen. Aamut ja keskipäivätkin näyttivät täysin erilaisilta. Alueen Alpit on Grenoblen "sykkivä sydän" josta monet upeat sääilmiöt pääosin johtuivatkin, mm. erilaiset sumut. Campuksen uusimmat rakennukset edustivat modernia arkkitehtuuria esim. sporapysäkit ja itse sporat edustavat modernia urbaanimaailman muotoilua.


Tietenkään paikan päällä ei osannut arvostaa maisemia niin paljon, koska olin Grenoblessa opiskelemassa ja toteuttamassa minulle asetut tavoitteet enkä millään lomamatkalla. Olin virallisesti Ranskan asukas.
Talvisempaa maisemaa, joka on erittäin harvinainen näky Grenoblessa ja Campuksessa
Mieleenkiintoinen lisä tähän mun tutkintoon :) Oikeastaan paras osa koko tukinnostani! Mun on tarkoitus valmistua ensi vuoden puolella viestintätekniikan tutkintoon, riippuu vain miten onnistun suorittamaan perusopinnoista matikat ja fyssat... jotka ei muuten ole mitään lasten leikkiä.
Grenoblen campuksen keskustan sateinen aamupäivä
Sain lukiossa matikasta päättötodistukseen arvosanan 10 ja ylppäreistä tuli E - vain 2p päästä L:stä ;7. Eli vaikka olen matikassa ihan hyvä ovat nuo korkeakoulun matikat silti haastellisia puhumattakaan fysiikasta, jota en lukiossa edes pakollisia enempään opiskellut. Toivotaan että saan nuo purkkiin mahdollisimman kivuttomasti! Töitä kyllä riittää, ja nuo kurssit eivät ole mitään herkkua, rankkaa pänttäämistä ja luennoilla peppulihasten treenamista XD

Näin. Tämä oli viimeinen postaus ranskalaisesta arjestani Grenoblessa.
Ranskan teema jatkuu kuitenkin vielä Ranskan Rivieralla (;Nyt takaisin kirjojen pariin ja laskuharjoituksiin :7 Asetin itselleni tässä jaksossa tavoitteeksi suorittaa kaks matikan ja kaks fyssan kurssia! Katsotaan miten käy, ja toivon etten burn outtaa itseäni ennen kesää, jolloin pitäisi olla vähintään elämäni kunnossa!


XOXO

1 comment:

Tiuku said...

Tuo sinun äänesi on kiva. ^^ kurjan näköisiä taloja videolla .__.