Latest News


Haku

August 10, 2013

Kharkov Metro ★ Ukraine

Istorychnyi Muzei | Исторический музей (1984) @ Kharkov Metro
Kharkovan metro oli Neuvostoliiton kuudes kun se avattiin vuonna 1975. Metro käsittää kolme linjaa, joista kaksi - Kholodnogorsko-Zavodskaya 1975, Saltovskaya 1984 - on avattu Neuvostoaikoina. Uusin - Alekseevskaya 1995 - itsenäisen Ukrainan aikana. Metroasemia on 29 ja verkoston pituus 39 km. Uusimmat metroasemat ovat vuodelta 2010. Näitä lukuja ei voi edes verrata esim. Pietarin metroon, puhumattakaan Moskovan metrosta, joka on täysin oma lukunsa. Neuvostoliitossa Pietari ja Moskova pidettiinkin täysin verrattomina kaupunkeina.

Kharkova oli Neuvostoliiton aikoina merkittävä teollisuuskaupunki, jossa tuotettiin autoja, lentokoneita ja aseita. Se on nykyäänkin Ukrainan tärkeä teollisuuskaupunki, vaikkakin edellämainittuja ei Kharkovassa nykyään enää tuoteta. Neuvostoliiton aikana rakennetut metroasemat ovat todellisia taidonnäytteitä. Rakennelmat ovat mahtipontisia. Tilantunne on kuin olisi palatsissa. Oman aikansa Guggenheimejä! Tällaista metroarkkitehtuuria ei muualta maailmasta löydy. Muissa maissa metroasemat rakennetaan yleensä käytännöllisistä tarpeista ja mahdollisimman halvalla. Mitään ylimääräistä on turha odottaa. Tästä oivana esimerkkinä meidän omat Helsingin metroasemat.
 The Kharkov Metro | Харьковский метрополитен 2013
Tsentralny Rynok | Центральный рынок (1975) @ Kharkov Metro
Sisäänkäynti metrolaitureille on alkuperäistä Neuvostotuotantoa @ Kharkov Metro
Sportivnaya | Спортивная (1975) @ Kharkov Metro
Istorychnyi Muzei | Исторический музей (1984) @ Kharkov Metro
Zavod im. Malysheva | Завод имени Малышева (1975) @ Kharkov Metro
Zavod im. Malysheva | Завод имени Малышева (1975) @ Kharkov Metro
im. A.S. Maselskogo (Industrialnaya) | Имени А. С. Масельского (Индустриальная) (1978) @ Kharkov Metro
im. A.S. Maselskogo (Industrialnaya) | Имени А. С. Масельского (Индустриальная) (1978) @ Kharkov Metro
Traktorny Zavod | Тракторный завод (1978) @ Kharkov Metro
Prospekt Gagarina | Проспект Гагарина (1975) @ Kharkov Metro
Kholodnaya Gora (Ulitsa Sverdlova) | (Холодная гора (Улица Свердлова) (1975) @ Kharkov Metro
Marshala Zhukova (Komsomolskaya) | Маршала Жукова (Комсомольская) (1978) @ Kharkov Metro
Marshala Zhukova (Komsomolskaya) | Маршала Жукова (Комсомольская) (1978) @ Kharkov Metro
Istorychnyi Muzei | Исторический музей (1984) @ Kharkov Metro
Proletarskaya | Пролетарская (1978) @ Kharkov Metro
Odotin metroasemilta enemmän loistoa, mutta jouduin pettymään. Metroasemat on rakennettu todella maltillisesti, jopa vanhin metrolinja oli todella tylsä. Oletin että edes siinä olisi ollut Pietarin metron tavoin koristeellista arkkitehtuuria. Kaupunki myös säästää valaistuksessa - suurin osa metroasemien lampuista ei ollut käytössä. Tein tällä kertaa päästä päähän reissun vanhimmalla, punaisella metrolinjalla. Pysähdyin jokaikisellä 13:lla asemalla. Asemien kuvaamista hankaloitti yleinen kuvaamiskielto, jota kaiken lisäksi valvotaan! Sain kuvausreissun aikana monia huomatuksia. Tästä johtuen kuvasin nopeatempoisesti. Metroasemilla partioi jatkuvasti miliisejä sekä metrovaununvalvojia. Moskovan metrossa ei tietääkseni ole koskaan ollutkaan kuvauskieltoa, ja Pietarissakin se onneksi poistettiin vuonna 2012.

Tutustuin myös muiden linjojen asemiin. Vuonna 1984 avattu Saltovskayan linja oli itse asiassa kaikkein kaunein! Linjan asemilla ei ollut kullattuja kristallikruunuja, mutta arkkitehtuuri oli mitä kauneinta. Nimittäin Neuvostoliion konstruktivismia. Pidän henkilökohtaisesti kyseisen tyylisuunnan taiteesta. Se on kokeilevaa, osin abstraktia, utopistista ja futuristista. Yksinkertaisesti modernia. Harmi etten tehnyt visiittejä Saltovskayan linjan asemille. Näin ne vain pikavilkaisulla metrojunan vaunusta ollessani matkalla Saltovskayan linjan Sovetskaya'sta (ukr. Radyanska) pääteasemalle Geroev Truda'lle (ukr. Heroiv Pratsi). Ukrainan kieli on todella hassu. Metron kuulutukset ja tekstit ovat suorastaan hauskoja kun niitä tulkitsee venäjän kielellä! :---D

Ukraina on nimennyt muutamien metroasemien nimet uudelleen vastalauseena Venäjälle. Tämä on mielestäni todella törkeätä, sillä historiaa ei voi tukahduttaa vaan sen kanssa on elettävä. Nimenmuutokset eivät poista olemassa olevaa historiaa maiden välillä! Metrojunatkin näyttivät olevan samaa sarjaa Pietarin metron kanssa, eli Neuvostoaikojen tuotantoa. Junathan kestävät helposti käyttöä vaikka satakin vuotta!

Metroasemat olivat suhteellisen lähellä maata, niitä ei Kharkovassa kaivettu kovinkaan syvälle muutama poikkeuksetta lukuun ottamatta. Kaiken kaikkiaan mukava ja toimiva pienehkö metrojärjestelmä! Metrojunia tosin joutui odottamaan liiankin kauan. Pietarissa ne tulevat noin 30 sekunnin sisällä, Kharkovassa tuo luku oli 210 sekunttia! Yhden matkan hinta on 3 hryvnia eli 30 senttiä. Mitään aikarajoituksia matkalle ei ole, voit seikkailla metrossa vaikka koko päivän. Uuden lipun joutuu hankkimaan vain sisäänkäynnin yhteydessä metroporteilla. Kharkovan metrossa ei käytetä enää ns. zhitoni, eli poletteja. Ne poistuivat viime vuonna käytöstä. Tilalle tulivat paperiset matkaliput. Näin ollen, näitä legendaarisia poletteja käytetään enää vain Pietarin metrossa - ja vieläpä alkuperäisinä metallivalmisteisina made in USSR! Kharkovan metrossa on käytössä myös ladattavia matkakortteja - samaiset kortit tulivat vasta joulukuussa 2012 Los Angelesin metroon!
Sinisen, Saltovaskayan metrolinjan pääteasema (Geroev Truda) sijaitsee ns. nukkumalähiössä @ Kharkov, Ukraine
Suurin osa Kharkovan metroasemista on tosi lähellä maata, toisin kuin Pietarin maailman syvimmät metroasemat @ Kharkov, Ukraine
Kharkov, Ukraine @ Metro Subway Underground
Sovetskoi Armii | Советской Армии (1978) @ Kharkov Metro
Sovetskoi Armii | Советской Армии (1978) @ Kharkov Metro
Geroev Truda | Героев труда (1986) Sinisen metrolinjan pääteasema @ Kharkov Metro
Moskovsky Prospekt | Московский проспект (1975) @ Kharkov Metro
Sovetskaya | Советская (1975) Kuvassa ylikulkusilta sinisen metrolinjan junalaitureille @ Kharkov Metro
Proletarskaya | Пролетарская (1978) @ Kharkov Metro
Proletarskaya | Пролетарская (1978) @ Kharkov Metro
Tsentralny Rynok | Центральный рынок (1975) @ Kharkov Metro
Kharkovan Metron koristeellinen - CCCP - mosaiikkimaalaus liukuportaiden yllä @ Kharkov, Ukraine
Tsentralny Rynok | Центральный рынок (1975) @ Kharkov Metro
Kuvien laatu ei tällä kertaa ole huippuluokkaa, koska jouduin nappaamaan kuvat nopeasti ja vieläpä salaa. Voitte kuvitella miten paljon tuollaiset vallitsevat olosuhteet söivät kuvaustilanteita. Lisäksi Sony NEX 6'n kittilinssi ei mielestäni muutenkaan laadullaan hurraa - en ole vieläkään hankinnut Sonyn 35mm linssiä... Se maksaa noin 450 euroa. Tuohon hintaan luulisi saavan valovoimaisemman objektiivin kuin 1.8f. Kyseinen linssi on saanut netin kriitikoilta pelkkää ylistystä, hinta on ainoa suuri miinus... Kai se on loppuvuoden aikana ostettava tuo putki, tai vaihdan jälleen kameraa... koska en ole edelleenkään tyytyväinen kameran tarkennusnopeuteen, vaikka NEX 6 edustaa mikrojärkkäreiden parasta antia. Elämän suuria murheita! ;D

xX

No comments: