Latest News


Haku

October 30, 2010

London Underground

Lontoon mahtava metro, maanalainen - Underground, The Tube on maailman vanhin metro! Lisäksi se on myös yksi maailman isompia ja vilkkaaimpia! Ensimmäiset asemat avattiin jo 1800-luvun puolessa välissä! ;o Omg.


Maanalaista käyttää vuodessa noin miljardi ihmistä (matkaa), vaatimaton luku =D Asemia on lähes 300, linjoja 11 ja verkoston pituus yli 400 km!

Kaikilla asemilla on portit, joista pääsee sisään ja ulos vain korttia tai lippua syöttämällä
Helsingin metron vastaavat luvut ovat: Avattiin noin 150 vuotta myöhemmin, asemia alle 20, linjoja peräti yksi! ja radan pituus huimat 21,1 km! Wowww XDDDDDDDDDD Matkustajia ei Helsingissä miljardia vuodessa ole, mutta lähes 60 miljoona (matkaa).

Tavallinen lähi/kaukojuna, National Express
Lontoon metrossa!
London, UK
Metro on siis erittäin laaja ja kiireinen, junat ja asemat ovat normaaliaikaankin aivan täysinnäisiä, ruuhka-ajoista, ja viikonlopuista puhumattakaan, jolloin junat täyttyvät ihmismassoista, ja kaikilta asemilta ei edes mahdu enenmpää matkustajia juniin, jolloin pitäisi odottaa seuraavaa junaa.


Junat hajoilevat usein, jolloin matkustajat joko joutuvat odottamaan korvaavaa junaa, tai lähtemään toiselle asemalle päästääkseen haluamaansa paikkaan.


Underground on siis järjettömän iso :D Esim. Liverpool Streetistä, joka on suunnilleen keskellä linjakartastossa, kestää Heahtrowiin yli tunnin, minulta siihen meni aika lähellö 1,5 tuntia =D muahahah.


Vaikka metro onkin valtava, kun siihen tutustuu on se loppujen lopuksi aika helppokäyttöinen! Kaikki vaihtopysäkkisysteemitkin tulivat minulle hyvin selväksi :]


Pitkillä matkoilla metro on ylivoimainen, sillä se on nopeampi kuin auto. Lyhyillä matkoilla välillä on järkevämpää vain kävellä keskustassa, koska ruuhka-ajat ovat yhtä helvettiä.


Kertalippu on  siis tosi kallis alkaen £ 4.00, mutta hinta voi ponnahtaa lähemmäs £ 10, riippuuen mille vyöhykkeelle matkustat, hinnat määräytyvät vyöhykkeiden mukaan, joita on kuusi (Zone 1-6). Järkevintä on siis ostaa esimerkiksi päivän, viikon tai kuukauden -kortin, jotka ovat hinnaltaan suhteessa tuohon oneway-ticketin melkeinpä kuin ilmaisia =DDD


Sain frendin faijan kautta alennuksen lippuasemalla, sillä junamatka Clactonista menopaluu (return ticket) ja kaikki Lontoon vyöhykkeet koko päiväksi maksoi vain £ 20! Niceee.. Sen normihinta olisi ollut varmaan noin £ 40-50 luokkaa.


Suosittelen kaikille Lontoon metroa! Junat ovat nättejä! Osa junista on tuubinmuotoisia, ovetkin aukeavat tuubinomaisesti. Metron logo pirteä ja hieno! Metroaseman tunnistaa Underground-kyltistä, joita kaupunki on täynnä.

Oli todella vaikea ottaa metrossa kuvia, koska ihmisiä oli liian paljon liikaa!
Tuubiovet
Kuulin sisäpiiritietoa, että Lontoossa on salaisia linjoja, joita pitkin kuljetetaan mm. postia, ja osa linjoista on rakennettu ydinsodan varalle, ja ne sijaitsevat tosi syvällä ja kulkevat tärkeimpien hallintorakennusten välillä. Tällaisia samanlaisia huhuja ovat kertoneet minulle myös moskoovalaiset, siellä on myös käytössä yksi maailman vanhimmista metroista, se on avattu joskus 1930-luvulla.

Lontoolainen metroasema
Busted! Haha LOL, varmaan joku oikeasti tekstaa ja tuhlaa aikaansa tommoiseen :D omglol
Jepa jee, tänää taas vähän ajelee Undergroundilla ja shoppailee :]


Tänään on Halloween ja minut on kutsuttu Halloween Partyihin! Awww...mutta hyvää Halloweenia kaikille, vaikka virallisesti se on vasta huomenna, mutta kaikki viettää sen tänään koska on lauantai. :]


3 comments:

camy said...

Oli aika kattava info Lontoon maanalaisesta, Oyster cardista ois vielä voinut mainita!

Ite oon kyl kumminkin sitä mieltä, että kaikista kivointa Lontoossa on matkustaa double-dekkereillä, kun niiden kyydissä näkee itse kaupunkia! :)

Mutta tietty metroakin kannattaa kokeilla, ja eikä pitkiä matkoja kyllä todellakaan ole järkeä mennä bussilla, että ei sen puoleen :D:DD

Alec A-style said...

Thx! postasin tosi kiireellä, ja valitsin kuvat satojen kuvien seasta hyvin lyhyellä aikataululla:) Tein parhaani että tulisi kerrottua ja välitettyä asioita mahdollisimman paljon!

Lontoossa tosiaankin paljon muutakin nähtävä kuin Underground:] Tein siitä kuitenkin ihan oman postauksensa, koska se olisi ollut liian pitkä varsinaiseen tulevaan LOndon postaukseen :]

Niin ja tykkään junista ja metroista, kerronkin niistä yleensä omat kokemukseni ja sen mitä yleisesti tiedän :) blogiarkistoista löytyy mm. postauksia Los Angelesin, Pariisin, Moskovan, Pietarin ja Tukholman metroista!

xx

Anonymous said...

Beneficial info and excellent design you got here! I want to thank you for sharing your ideas and putting the time into the stuff you publish! Great work!